10 TO DO’s bij griep

6 tips wat te doen als je met de auto te water raakt
april 13, 2016
‘Verstikking in zelfs een knakworst’
mei 25, 2016

kindmetgriep

Och wat is dat toch vervelend als je kleintje zo verkouden is. Sinds mijn dochter Robin naar het kinderdagverblijf gaat is ze om de haverklap verkouden. Na lange perioden van doorlopende verkoudheid, hoestbuien en hangen vraag ik mij wel eens af: Is mijn kind alleen verkouden of zijn we aan belandt in de griep-fase?

Verschil verkoudheid en griep
Een stevige verkoudheid kan al snel aangezien worden voor griep. Toch is er wel degelijk een verschil. Van een griep kan je kindje goed ziek zijn. Een kind met griep is vermoeid, slap, soms rillerig, koortsig (soms oplopend tot boven de 40 graden), heeft hoofdpijn en kan een droge of pijnlijke keel hebben. Een verkoudheid begint vaak met een loopneus, gevolgd door keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn. Bij verkoudheid is meestal alleen het slijmvlies in de neus-, keel-, of bijholten ontstoken.

Behandeling
Een griep moet je echt uitzieken. Om je kindje zo goed mogelijk te helpen, zijn de volgende tips belangrijk:
1. Voldoende rust
2. Kleed je kind niet te warm aan. Ook in bed niet te warm aangekleed in verband met koorts
3. Voldoende laten drinken; bij een verstopte neus is het soms lastig voor een baby om goed te kunnen drinken. In dit geval is het aan te raden om een zoutoplossing te kopen voor uw baby. In de apotheek kunt u druppels of een neusspray halen speciaal voor baby’s
4. Bij koorts en pijn kan een paracetamol verlichting geven. Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering
5. Ventileer woon- en slaapruimten regelmatig

Preventie tips
Het griepvirus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. De griep wordt overgedragen door hoesten, niezen, praten en een hand geven.

1. Houd je hand of (papieren) zakdoek voor je mond als je niest/hoest en zorg ervoor dat je hem weggooit direct na gebruik
2 Was regelmatig de handen van je kindje en jezelf met water, zeep of met antibacteriële handgel. De alcohol in de handgel tast het virus aan en maakt het inactief, waardoor overdracht van het virus wordt voorkomen
3. Raak zo min mogelijk mond, neus of ogen van je kindje aan
4. Hoest en nies in de elleboog.
5. Houd het huis schoon Denk vooral aan de volgende items: speelgoed en knuffels, deurkrukken, lichtknoppen, kranen en trappen.

Blijf thuis als je ziek bent. Als je de griep in 1 keer goed uit ziekt is de kans groter dat je er sneller weer helemaal bovenop bent.

Heel veel Sterkte!