Hoe gevaarlijk is blauwalg?

WINNEN: hippe gehoorbeschermers voor je kind
augustus 3, 2018
Wespenplaag houdt aan: voorkomen is beter dan genezen
augustus 30, 2018

Met dit heerlijke weer is een beetje verkoeling meer dan welkom. Daarom trekken we er met zijn allen dankbaar op uit richting de stranden en recreatieplassen. Maar hoge temperaturen gaan helaas ook vaak gepaard met de komst van blauwalg in het zwemwater. We worden er allemaal voor gewaarschuwd, maar hoe gevaarlijk is blauwalg echt en hoe weet je waar je veilig kunt zwemmen?

Misschien heb je de krantenkoppen al voorbij zien komen. Ook de waarschuwingsborden bij de verschillende recreatieplassen kun je bijna niet gemist hebben: op diverse plekken in Nederland is inmiddels blauwalg geconstateerd. Hoewel het onschuldig klinkt, moet je wel degelijk oppassen voor blauwalg. Krijg je water binnen waarin deze bacterie zit, dan kun je namelijk erg ziek worden.

Wat is blauwalg en hoe herken je het?
Blauwalg – de officiële naam is cyanobacterie – is geen alg maar een bacterie. Blauwalgen gedragen zich echter wel als algen waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn van echte algen en wieren. Toch kun je ze – met name in grote groepen – wel herkennen: je ziet dan een groene laag over het water. Bovendien gaan blauwalgen erg stinken als ze afsterven. Gelukkig wordt het zwemwater regelmatig door Rijkswaterstaat gecontroleerd. O.a. in recreatiegebied Het Twiske en bij Strand IJburg geldt nu een negatief zwemadvies. Weten hoe het bij jou in de buurt zit? Op http://www.zwemwater.nl/ kun je checken of het zwemwater veilig is.

Is het verboden om te zwemmen als er blauwalg in het water zit?
Slechts enkele soorten blauwalgen produceren gifstoffen. Deze soort komt echter veel voor in Nederland. Zit er blauwalg in het water, dat wordt er een negatief zwemadvies uitgegeven. Hoewel het niet verboden is om te gaan zwemmen, wordt dit wel sterk afgeraden. Ook als je geen vervuild water inslikt is de kans groot dat je last krijgt van huidirritaties of irritaties aan de ogen. Helaas zijn blauwalgen hardnekkig en gaan ze niet zomaar weg. Door flinke regenval en storm kunnen de blauwalgen wegspoelen, maar aan de weersvoorspellingen te zien zit dat er voorlopig niet in. Betekent dit dat je de rest van de zomer niet meer kunt zwemmen in natuurwater? Nee. Er zijn gelukkig nog genoeg gebieden waar het zwemwater wel veilig is.

Welke klachten kun je krijgen?
Besluit jij toch te gaan zwemmen in verontreinigd water? Dan kun je al binnen 12 uur last krijgen van irritaties aan je huid en ogen. Heb je per ongeluk vervuild water binnen gekregen, bijvoorbeeld door je neus of door de mond? Dan is de kans groot dat je koorts, hoofdpijn en maag- en darmklachten (diarree en overgeven) krijgt. Daarnaast kun je last krijgen van een pijnlijke of rode keel, oorpijn, een lopende neus of gezwollen lippen. Sommige blauwalgen kunnen zelfs zorgen voor verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en – onbewust – soms slokken water binnenkrijgen. Voor bepaalde diersoorten kan blauwalg zelfs dodelijk zijn. Hoewel de klachten in de meeste gevallen binnen 5 dagen weer over zijn is het aan te raden bij ernstige klachten een afspraak te maken met je huisarts.