Ieder jaar eindigen er naar schatting 5000 kinderen in Nederland op de intensive care. Gelukkig overleven steeds meer kinderen dit. Volgens Dr. Madelon Bronner van het AMC moeten we echter wel stilstaan bij de gevolgen van zo’n ingrijpende gebeurtenis. Ongeveer één op de zeven kinderen krijgt namelijk te maken met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) na een intensieve behandeling in het ziekenhuis. Opvallend detail: de belangrijkste voorspeller voor de ontwikkeling van PTSS is de stressreactie van ouders.
Een behandeling op de intensive care kan voor een kind enorm indrukwekkend, zwaar en beangstigend zijn. Hoewel steeds meer kinderen een opname op de IC overleven – ongeveer 50% in de jaren ‘80 tegenover 95% vandaag de dag – is de kans groot dat er op de lange termijn vervelende klachten ontstaan. Deze kinderen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van langdurige angstklachten, woedeaanvallen, concentratiestoornissen en ontwikkelingsproblemen.
Mogelijke oorzaken PTSS kinderen
Niet de ernst van de ziekte, de duur van de opname of de leeftijd van het patiëntje is bepalend bij het ontwikkelen van PTSS. Nee, de paniekreactie van ouders bepaalt hoe groot het emotionele trauma is voor het kind. Dit geldt vooral voor jonge kinderen volgens Bronner. De oplossing? Er moet meer aandacht komen voor de emoties van kinderen én hun ouders. Stress ontstaat doordat ouders niet weten wat er gebeurt. Door hen meer duidelijkheid te geven over de behandeling en vragen te beantwoorden worden zij gerustgesteld wat weer invloed heeft op het stressniveau van hun kinderen.
Nazorg essentieel
Goede nazorg is essentieel om ontwikkelingsproblemen bij kinderen na opname op de IC tegen te gaan. Het Erasmus MC in Rotterdam is het eerste ziekenhuis ter wereld dat een langdurig nazorgtraject heeft ontwikkeld voor kinderen die op de IC hebben gelegen. Ook de andere ziekenhuizen in Nederland met een speciale kinder-IC hebben dit voorbeeld opgevolgd. Ook deze ziekenhuizen hebben een nieuw protocol opgesteld voor de nazorg van kinderen waarbij de ontwikkeling van het kind goed in de gaten wordt gehouden. Ouders en kinderen kunnen hier bijvoorbeeld terecht met vragen over de behandeling. Door de acute stress in te dammen wordt de kans op een trauma aanzienlijk kleiner.
Meer weten?
Ga dan naar de website https://nahetziekenhuis.nl. Hier kunnen kinderen, ouders en professionals terecht voor meer informatie.