7 tips voor een goed gesprek met je peuter of kleuter

5 tips om een veilige online omgeving voor je kind te creëren
oktober 27, 2017
Piet Paulusma op bezoek bij het Rode Kruis
november 20, 2017

pexels-photo-301977

De één ratelt de hele dag door, de ander is wat stiller. Zodra je kind – in korte zinnen begint te praten, is het fijn om af en toe een gesprek met de kleine te voeren. Heb jij al vele pogingen gedaan, maar lukt het je niet om meer dan een “ja” of “leuk” uit je peuter of kleuter te krijgen? Wie weet helpen deze tips je dan op weg naar een goed gesprek.

Tip 1: Kies een goed moment
Tijdens het ontbijt, ’s avonds na het douchen of vlak voor het naar bed gaan: kies een goed moment uit wanneer je kind lekker relaxt is. Dan is de kans op een goed gesprek een stuk groter.

Tip 2: Voer een gesprek op ooghoogte
Ga samen aan tafel zitten of neem plaats op de rand van het bed. Wil je kind niet zitten? Ga dan zelf door je hurken. Een kind luistert sneller wanneer je oogcontact maakt.

Tip 3: Probeer oprecht te luisteren
Natuurlijk is het wel eens lastig om te volgen wat je kleuter allemaal vertelt, maar luister echt naar wat je kind te zeggen heeft. Vul geen zinnen aan en probeer je kind niet te onderbreken.

Tip 4: Bouw je vragen op
Begin met gesloten vragen, zoals: Was het leuk op de opvang/school? Heb je vandaag buiten gespeeld? Was juf Marieke er ook? Stel vervolgens open vragen: Wat heb je vandaag op school gedaan? Welke spellen heb je buiten gespeeld? Wat vond je het leukst om te doen vandaag?

Tip 5: Vraag door
Krijg je vooral korte antwoorden, vraag dan door. Heb je vandaag in de zandbak gespeeld? Nee. Wat heb je dan buiten gedaan? Tikkertje gespeeld. Met wie heb je tikkertje gespeeld? Met Bas en Anna. Hoe speel je tikkertje? Een lange uitleg volgt.

Tip 6: Maak er geen eenrichtingsverkeer van
Natuurlijk is je doel om te achterhalen wat je kind allemaal bezighoudt, maar pas op dat het geen vragenvuur wordt vanaf jouw kant. Stel je kind op zijn gemak door ook zelf het één en ander te vertellen. Wat heb jij vandaag gedaan en wat heb je meegemaakt? “Wat ik vandaag nou heb meegemaakt…” Vertel het boeiend zodat je je kind motiveert om op je verhaal in te haken.

Tip 7: Wees creatief
Sommige kinderen zijn introvert en vinden het moeilijk om te praten. Probeer je kind dan op een andere manier aan het praten te krijgen. Vraag bijvoorbeeld een tekening te maken over iets leuks dat je peuter of kleuter vandaag heeft meegemaakt.

Heb jij nog meer tips om je kind te stimuleren meer te vertellen? Reageer op Facebook