Ben jij bereid levens te redden met behulp van een AED?

Internationale Epilepsie dag
februari 12, 2018
Hoe (brand)veilig is het bij jou thuis voor baby’s en kinderen?
maart 12, 2018

red-love-heart-alone-6068

Iedere dag overlijden er 35 mensen aan een hartaanval buiten het ziekenhuis. Extreem veel. Maar wist je dat je met een Automatische Externe Defibrillator (AED) de overlevingskans van iemand met een hartaanval met 50% kunt vergroten? Toch kwam deze week in het nieuws dat minder dan 1 op de 3 Nederlanders zonder EHBO-certificaat bereid is een AED te gebruiken. En dat terwijl het ontzettend makkelijk is.

Hoe werkt een AED?
Zonder enige EHBO-kennis lijkt het spannend om in actie te komen wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Maar wat als je weet dat het slachtoffer overlijdt als jij niets doet? Begin direct met reanimeren en AED. De kans dat het slachtoffer een hartstilstand wel zal overleven is aanzienlijk groter wanneer iemand een AED gebruikt. De AED zorgt er namelijk door middel van het afgeven van een elektrische schok voor dat het hart weer op gang komt. En wist je dat het ontzettend makkelijk is om een AED te gebruiken? De AED geeft namelijk precies aan wat je moet doen door middel van duidelijke instructies.

Waar vind ik een AED?
Er zijn 20.000 geregistreerde AED’s in Nederland volgens het Rode Kruis. Wil jij weten waar je een AED bij jou in de buurt vindt zodat je direct weet waar je moet zijn wanneer iemand een hartstilstand krijgt? Op deze website van het Rode Kruis kun je precies zien waar er bij jou in de buurt een AED te vinden is. Ook zie je hier of de AED 24 uur per dag beschikbaar is. Het is verstandig om hier eens een kijkje te nemen, zodat je in geval van nood weet waar je moet zijn.

Leer reanimeren bij EHBO Bureau
EHBO Bureau verzorgt cursussen reanimeren bij baby’s en kinderen. Tijdens deze cursus leer je hoe je een baby en kind reanimeert (PBLS), maar ook hoe je een AED gebruikt. Hierdoor voel je je een stuk zekerder wanneer er iemand in je omgeving een hartstilstand krijgt. Het is een actieve training, waarin je de reanimatietechnieken oefent door levensbedreigende situaties na te spelen. Interesse? Schrijf je dan snel in!