Bescherm je huid tegen de verraderlijke lentezon

Meeste kinderen eten eigen lichaamsgewicht aan suikers in 1 jaar tijd
april 13, 2018
Veilig Verkeer Nederland: “Leer kinderen beter fietsen!”
april 27, 2018

IMG-20180413-WA0005

Wat een heerlijk weer! Ook komend weekend worden er weer hoge temperaturen voorspeld. Genieten natuurlijk, maar let wel even op. De lentezon is verraderlijker dan je denkt. Door de kracht van de zon kan je huid – die dit jaar waarschijnlijk nog niet veel zon gezien heeft – binnen 20 minuten al verbranden. Ook de huid van je kind is extra vatbaar voor de uv-straling van de zon. Oppassen dus!

Met dit lekkere weer doen we natuurlijk niets liever dan eropuit trekken: naar het strand, lekker spelen in het park of een ijsje halen in de stad. Bereid je echter wel voor op de kracht van de zon, want voordat je het weet verbrand je. Dat is niet alleen vervelend – een verbrande huid kan immers flink pijn doen – het is ook nog eens gevaarlijk. Volgens het KWF heb je door het verbranden van de huid een grotere kans op huidkanker en dan met name op jonge leeftijd.

Hoe bescherm je je kind tegen de zon?

  • Smeer je kind in met zonnebrandcrème met een minimale factor van 30, ook onder de kleding. Vergeet hierbij het gezicht, de voeten en de oren niet.
  • Doe dit elke 2 uur.
  • Gebruik een hoedje en zonnebril om het hoofd en de ogen te beschermen tegen de zon.
  • Ga niet tussen 12.00u en 15.00u de zon in, dan is de zon het sterkst.
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar uit de directe zon.
  • Draag kleding om de huid te beschermen.

Wat als je kind verbrand is door de zon?
Heb je de huid beschermd tegen de zon, maar is je kind toch verbrand? Zorg dan direct voor verkoeling door middel van een lauwe douche of natte handdoeken en geef genoeg drinken om uitdroging te voorkomen. Vervolgens kun je je kind insmeren met aftersun of een andere bodylotion met een verkoelende werking. Doe dit zo vaak als nodig.