Misschien ben je wel eens betrokken geweest bij een ongeluk, waarbij je door omstanders geholpen bent. Daar ben je op zo’n moment zo ontzettend dankbaar voor, maar het blijven vaak voorbijgangers waar je verder niets van weet. En in het specifieke geval van een reanimatie, heb je geen idee wie degene is geweest die jouw leven heeft gered, voor de ambulance ter plekke was.
Hart4all heeft een systeem ontwikkelt waardoor het mogelijk is om contact te hebben met je redder in nood en vice versa. Wie iemand in de regio Zuid-Holland Zuid reanimeert krijgt voortaan ter plekke een polsbandje van het ambulancepersoneel om met een unieke code. De patiënt krijgt ook een pols- of enkelbandje om. Dit maakt het achteraf mogelijk om contact te hebben met elkaar, uiteraard alleen als beiden contact wensen. Als er een match is, dan krijg je elkaars emailadres. In 500 gevallen waarin bandjes zijn uitgedeeld, is er 120 keer een match geweest. Negentig procent van de hulpverleners logt dezelfde dag nog in. Tegen dertig procent van de patiënten, wat soms wel een halfjaar duurt voor zij contact willen en zoeken.
Bettina Heefer, bedenker van het systeem zegt: “Veel betrokkenen bij een reanimatie hebben achteraf behoefte aan contact. Zo’n gebeurtenis is immers stressvol en kan psychisch belastend zijn. Zodra de ambulance met de patiënt vertrokken is, staan de burgerhulpverleners met veel adrenaline in hun lijf, maar met lege handen”. ,,Zij willen dolgraag weten of de patiënt het haalt of niet. Als ze met die vraag naar het ziekenhuis of naar de ambulancedienst bellen, krijgen ze niets te horen in verband met het medisch beroepsgeheim.”
Juist de mensen die reanimeren binnen 6 minuten, wat de kans op overleving aanzienlijk vergroot, voor de ambulance ter plekke is, maken het verschil tussen leven en dood. Deze mensen kunnen nu via hart4all contact leggen met de patiënt of familie van de patiënt. Mooie uitvinding!
Bron: AD.nl