Kind in nood? Volg de ABC-methode

Pas op: de eikenprocessierups is weer actief
juni 1, 2018
Creëren wij onze huilbaby’s zelf?
juli 3, 2018

 

Als er iets met je kind gebeurt is de kans groot dat je in paniek raakt. Logisch, maar als jij in paniek raakt heeft dit invloed op je kind en daarom is het belangrijk dat je als ouder kalm blijft. Vaak wordt deze paniek veroorzaakt doordat je niet weet wat je moet doen. En al helemaal als het om een levensbedreigende situatie gaat. De ABC-methode biedt in zo’n situatie houvast.

Wat is de ABC-methode?
De ABC-methode is een handig ezelsbruggetje om bij een zeer ernstig ongeval snel de vitale functies te controleren. De vitale functies zijn essentieel om in leven te kunnen blijven. Bij uitval van één van de functies, zullen ook de andere functies uitvallen.

Weet je niet wat je moet doen als je kind net een ernstig ongeval heeft gehad? Volg dan de drie stappen van de ABC-methodiek. De kans is dan een stuk kleiner dat je ernstig letsel mist. Het principe van de ABC-methode is namelijk gebaseerd op het “treat first what kills first” principe: controleer de Ademhaling, het Bewustzijn en de Circulatiedoorloop en voorkom verdere schade.

A staat voor Ademhaling
Zuurstof is een must om in leven te blijven. Controleer daarom eerst de ademhaling van je kind. Luister bij de mond van je kind en kijk of de buik en borstkas heen en weer gaan. Doe dit gedurende 10 seconden. Een volwassene ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut, bij een kind ligt de ademfrequentie iets hoger. Voor baby’s ligt de ademfrequentie zelfs een stuk hoger.

B staat voor Bewustzijn
Reageert je kind op jouw aanwezigheid of niet? Controleer het bewustzijn door je kind aan te spreken. Er zijn twee soorten bewustzijn: het normaal bewustzijn en het (verminderd) gestoord bewustzijn. Komt er geen reactie wanneer je je kind aanspreekt, leg dan je handen op de schouders en schud de schouders licht. Er is dan sprake van een (verminderd) gestoord bewustzijn.

C staat voor Circulatie
Tot slot is de circulatie (bloedsomloop) van groot belang. Een kind heeft 800cc bloed in zijn lichaam. Bij volwassenen is dit ongeveer 5 liter, veel meer dus. Het hart pompt dit bloed door het hele lichaam (circulatie). Stopt de circulatie, dan verlies je het bewustzijn. De hoeveelheid bloed die een kind verliest voordat hij het bewustzijn verliest, is dan ook vele malen kleiner dan bij een volwassene.

Bel bij twijfel altijd 112
Vertrouw op je eigen gevoel. Jij kunt de situatie het beste inschatten. Twijfel je? Bel dan direct 112 en zet je telefoon op de luidspreker. Bij de noodcentrale kunnen ze je begeleiden en tips geven hoe te handelen. Indien nodig zal de noodcentrale je doorverwijzen naar de huisartsenpost. Wil jij leren wat je nog meer kunt doen in noodsituaties of wil je graag onder leiding van een erkende instructeur de belangrijkste EHBO-handelingen oefenen op poppen? Schrijf je dan nu in voor een EHBO-workshop op locatie of bij jou thuis. Hier vind je meer informatie.

 

Misschien vind je dit ook interessant:

 

Kies voor een EHBO-cursus bij je thuis of in de buurt!

 

Illustratie: Curly Sketches