Moet ik mij als ouder zorgen maken over de Meningokokkenziekte?

“Help, mijn kind is vegetarisch”: in gesprek met een voedingsdeskundige
september 7, 2018
5 tips: zo gebruik je het autozitje op de juiste manier
oktober 23, 2018
Show all

vaccinatie

 

 

 

 

 

 

De meningokokkenziekte is de laatste maanden veel in het nieuws. Het aantal mensen dat besmet is geraakt met deze bacterie is dan ook aanzienlijk toegenomen in de afgelopen drie jaar. Vooral meningokokken type W komt uitzonderlijk vaak voor. Moet je je als ouder zorgen maken over deze snel oprukkende ziekte?

Bij ruim 4000 kinderen die dit jaar hun 14e verjaardag vieren valt deze maand een envelop in de brievenbus met het verzoek zich te laten inenten met een vaccin tegen meningokokken ACWY. Bovendien is het vaccin sinds 1 mei 2018 in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen voor kinderen van 14 maanden. Dat geeft wel aan dat de meningokokkenziekte een ernstige ziekte is. Maar wat is het precies? Meningokokken is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de meningokok, een bacterie. De bacterie wordt overgedragen van mens tot mens, bijvoorbeeld door te niezen of hoesten. Hoewel de kans klein is dat je daadwerkelijk ziek wordt als je besmet raakt, is deze kans wel aanwezig. De mogelijke gevolgen kunnen zeer ernstig zijn, zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Meningokokken kan zelfs dodelijk zijn.

Hoe herken je de meningokokkenziekte?
Er zijn diverse symptomen waaraan deze ziekte te herkennen is. De belangrijkste is het krijgen van een stijve nek. Andere voorbeelden zijn plotseling hoge koorts, hoofdpijn, misselijk zijn, niet tegen licht kunnen en overgeven. Soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid, zo groot als een speldenkop. Over het algemeen zijn het met name tieners (10 – 19 jaar) en ouderen die ziek worden, maar ook baby’s kunnen besmet raken. Mogelijke symptomen bij baby’s zijn slaperig zijn, slecht drinken en anders huilen dan normaal. Til je bij je baby de benen op tijdens het verschonen en reageert je baby hierop met ernstig huilen? Ook dit kan een symptoom zijn van de meningokokkenziekte.

Wat moet je doen als je besmet raakt?
Zodra je besmet bent, kun je al binnen enkele uren ernstig ziek worden. Neem direct contact op met je huisarts als je bovenstaande symptomen herkent. Het is belangrijk om goed én snel te handelen, want de gevolgen kunnen ernstig zijn. Antibiotica kan helpen, maar omdat het verloop van de ziekte zo snel gaat komt deze soms te laat waardoor opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Raadpleeg daarom altijd je huisarts.

Is er reden tot paniek?
In het afgelopen jaar zijn er 18 mensen overleden aan de meningokokkenziekte, waaronder enkele kinderen. Toch worden niet alle kinderen ingeënt. Is er reden tot paniek? Het RIVM zegt hierover het volgende: “Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en oudere tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Op dit moment, medio 2018, zijn er iedere maand 10 tot 14 patiënten. Dat is minder dan 1 patiënt op iedere miljoen inwoners in Nederland. Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.”

Zelf vaccineren?
Inmiddels is er toch een run ontstaan op het vaccin. Hoewel dit niet aangeraden wordt – de kans is immers zeer klein dat je kind besmet raakt – is het mogelijk om het vaccin zelf aan te schaffen om je kind(eren) in te enten. Voor informatie over de prijs en beschikbaarheid van het MenACWY-vaccin kun je contact opnemen met je apotheek of het vaccinatiecentrum. De kosten – gemiddeld €60,-, exclusief de kosten voor het consult – zijn over het algemeen voor eigen rekening. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar waarbij je zit aangesloten.