5 tips om je huis babyproof te maken

Ligt verslikking op de loer bij de Rapley-methode?
november 20, 2018
“HELP, ik heb iets ergs gedaan bij mijn baby van 6 maanden oud!” Dit moet je weten over een zondagsarmpje
januari 9, 2019

Een volledig babyproof huis, dat bestaat natuurlijk niet. Maar je kunt wel het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je woning een stuk veiliger wordt voor jouw baby, peuter of kleuter. Wist je dat er jaarlijks 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden na een ongeluk? Een groot deel van deze ongelukken gebeurt in of rondom het huis. Daarom geven wij je 5 tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor kinderen.

 

Tip 1: Voorkom een val van de trap met een traphekje én stroeve trapbekleding
Jaarlijks worden er 3700 kinderen tussen de 0-5 jaar behandeld bij de Spoedeisende Hulp door een val van de trap. Door zowel boven als beneden een traphekje te plaatsen wordt de kans een stuk kleiner dat dit jouw kind overkomt. Zorg er wel voor dat jouw traphekje aan belangrijke eisen voldoet: het hekje moet goed bevestigd worden (gebruik schroeven i.p.v. drukknoppen), er mag maximaal 6,5 cm zitten tussen de vloer en het traphekje en het hekje moet hoog genoeg zijn. De norm is 65 cm hoog, maar VeiligheidNL adviseert een minimale hoogte van 75cm. Dit advies is gebaseerd op berekeningen van de hoogte van het lichaamszwaartepunt van een kind van 1 jaar oud. Waar niet alle ouders over nadenken is dat een traphekje geschikt is voor kinderen tot 2 jaar. Oudere kinderen weten een traphekje al snel zelf open te maken. Zorg bovendien voor stroeve bekleding op de traptreden en laat niets rondslingeren op de trap.

Tip 2: Pas op met medicijnen
Medicijnen zien eruit als snoepjes. Reden genoeg voor kinderen om het in de mond te steken. Na valongelukken is vergiftiging, bijvoorbeeld door medicijnen, de meest voorkomende oorzaak voor een opname van een kind bij de Spoedeisende Hulp. Daarom is het belangrijk om medicijnen goed hoog of achter slot en grendel op te bergen. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen, shampoo, toiletblokjes en vitaminepillen. De meeste ouders weten dit, maar toch vinden er nog steeds veel vergiftigingen plaats. In 25% van de gevallen komt dit door medicijnen uit de tas van bezoek. Het is daarom goed om bezoek, denk hierbij aan opa’s en oma’s, op de hoogte te stellen van de risico’s.

Tip 3: Sluit de badkamer en het toilet goed af om verdrinking te voorkomen
Wist je dat een kind al in 2 centimeter diep water kan verdrinken? Ze hebben nog niet de kracht en coördinatie om hun hoofd op te tillen zodra hun mond en neus onder water staan. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat dit jouw kind overkomt. Zorg er daarom voor dat je kind niet bij water kan en blijf er altijd bij als je kind in bad gaat. Zelfs wanneer er maar een paar centimeter water in het bad zit en je kindje rechtop zit is het belangrijk om je kind niet alleen te laten. Zorg er daarom voor dat je alles voor de wasbeurt binnen handbereik hebt staan.

Tip 4: Snijd zacht samendrukbaar voedsel door vieren
Verslikking is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit of overlijden bij kinderen jonger dan drie jaar. Het grootste deel van deze ongelukken vindt thuis plaats. Met name cherrytomaatjes, knakworsten, druiven en andere samendrukbare etenswaren zijn gevaarlijke “verslikkers”. Zacht samendrukbaar voedsel, oftewel voedsel dat gevormd wordt en de zuurstoftoegang volledig kan blokkeren, moet altijd door vieren gesneden worden. Ook nu geldt: laat je kind nooit alleen als hij of zij zit te eten. Zorg er bovendien voor dat er alleen zittend gegeten wordt. Houd er bovendien rekening mee dat er andere verslikkers in huis te vinden zijn, zoals munten, latexballonnen en speelgoed.

Tip 5: Bekijk je eigen huis vanuit de ogen van een kind
Lage stopcontacten, snoeren die loshangen (en waar kindje op kunnen gaan sabbelen), tafellakens waar je je aan kunt optrekken: als je je huis vanuit de ogen van een kind bekijkt zie je allerlei gevaren. Ligt de afstandsbediening van de televisie (met batterijen) buiten bereik van je kleintje? Heb je geen ansichtkaarten met geluidjes (en een knoopcelbatterij) in de vensterbank staan? Hangt er geen los snoer van de waterkoker of het koffiezetapparaat in de keuken? Bekijk je huis eens vanaf de grond en ontdek waar je nog meer iets aan moet doen in huis.

Wil jij een persoonlijk veiligheidsadvies van een expert?
Wil je meer veiligheidstips voor in huis ontvangen? Je vindt ze hier op onze website. NIEUW: Vanaf nu kun je bij EHBO Bureau voorafgaand aan een EHBO-thuiscursus een veiligheidsscan aanvragen. Samen met een expert doorloop je iedere ruimte in jouw woning om je huis zo babyproof mogelijk te maken. Interesse? Mail naar [email protected] voor meer informatie.