Afgelopen weekend is er een meisje van drie jaar oud verdronken in een Limburgs vakantiepark. Verschrikkelijk nieuws. En zij is niet het enige kind dat op deze manier overlijdt. Wist je dat iemand die verdrinkt meestal niet om hulp roept? Een verdrinking is dan ook moeilijk te herkennen. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijke signalen zijn.
Kinderen die wild in het water spartelen, met hun armen zwaaien en koprollen maken: je ziet het regelmatig in het zwembad en in recreatieplassen. Hoewel het kenmerken kunnen zijn van iemand die in nood is, is het begrijpelijk dat je hierbij niet direct van het ergste uitgaat. Maar als het zich voor je ogen afspeelt, dan schiet je direct te hulp. Toch?
Jongen vecht voor zijn leven in drukbezocht zwembad
Dat blijkt niet zo voor de hand liggend. Hoewel je in films vaak ziet dat slachtoffers van verdrinking wild om zich heen slaan en om hulp roepen, is de realiteit helaas heel anders. Een verdrinking verloopt sneller en geruislozer dan je denkt waardoor de kans groot is dat je niet door hebt wat er gaande is. Dat bewijst dit filmpje, waarin een jongetje in een vol zwembad in Helsinki vecht voor zijn leven.
Vijf signalen van een mogelijke verdrinking
Toch zijn er enkele duidelijke signalen die aantonen dat iemand mogelijk hulp nodig heeft. We zetten ze hier voor je op een rij:
Kinderen/volwassen die verdrinken…
Het jongetje in het filmpje heeft het voorval in het zwembad gelukkig overleefd maar wees je ervan bewust dat het heel snel kan gaan. Wil jij weten wat je moet doen als iemand verdrinkt? Tijdens een EHBO cursus leer je alles wat je moet weten.