Back to school: 3 EHBO-tips

Hoe je buitenspelen leuker maakt dan de tablet
juni 4, 2019
Waarom je kind heel even stopt met ademhalen: Breath-Holding Spells
februari 6, 2020

De kinderen gaan weer naar school. Broodtrommels, haast, luizen en blauwe plekken. Ready? Wij delen een aantal tips om je even op weg te helpen.

LUNCHBOX
De vakantie is voorbij. Tijd voor een gezonde lunchbox, lekker met een tomaatje en een druifje. Bovenstaande afbeeldingen komen om de haverklap voorbij op social media. Het ziet er aantrekkelijk uit en is een fijne inspiratie om wat te variëren. Bedenk je wel even het volgende voor je druiven en cherrytomaatjes in de lunchbox mikt.

Wist je dat kinderen pas echt goed kunnen kauwen als ze rond de 5-6 jaar zijn?

Als je kind zich verslikt is het erg moeilijk om deze cilindervormige fruitjes en groente uit de luchtpijp te krijgen. Wij zijn natuurlijk wél voor een gezonde inhoud van de lunchbox. Dus als je de volgende tip opvolgt, beperk je de risico’s.

Tip: Snijd druiven en cherrytomaatjes altijd door tweeën of vieren. En altijd door de lengte. want ALS ze zich dan verslikken kan er lucht langs en krijg je deze er makkelijker uit.

Weet jij hoe je moet handelen bij een verslikking? Leer het tijdens onze EHBO-workshop

 

LUIZEN
Na vakanties lijkt het vaak alsof er luizenplagen zijn doordat dan veel schoolkinderen gecontroleerd worden. Hoofdluis komt dan niet zozeer méér voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt. Hoofdluis is beslist geen drama en je hoeft jezelf niets te verwijten als je kind hoofdluis heeft. Hoofdluizen kunnen geen ziekten overbrengen. Het is onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. Door krabben kunnen er infecties ontstaan. Helaas is hoofdluis niet te voorkomen. Wel kun je het risico tot een minimum beperken, bijvoorbeeld door je haar in een knot te dragen. Helaas is dit voor jonge kinderen minder makkelijk aan te leren. Zij zitten continu met de koppies bij elkaar. Luizen bewegen zich alleen van hoofd naar hoofd via de haren. Je komt ze dus niet tegen op jassen en sjaals. Dus het is niet nodig om een luizenzak aan te schaffen voor kleding, mutsen en sjaals.

Tip:  Bij schoolgaande kinderen is het raadzaam om met een luizenkam te controleren op luizen, zodat bij een eventuele besmetting snel kan worden ingegrepen en verdere besmetting wordt voorkomen.
Tip: Draag haren in een knot.
Tip: Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding kan je de kambehandeling met crèmespoeling volgen. Het gebruik van antihoofdluismiddelen op basis van malathion en permetrine wordt afgeraden aan zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Wij adviseren u antihoofdluismiddelen op basis van dimeticon alleen te gebruiken in overleg met een arts.

 

NAAR SCHOOL FIETSEN
Enthousiast en druk pratend fietsen de kinderen naar school of haast jij je de eerste dag met de auto naar school om je kind af te zetten. Dit is de reden dat er door Veilig Verkeer Nederland altijd campagne wordt gevoerd, want..

Wist je dat er na de zomervakantie bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers vallen onder scholieren als in de rest van het jaar?

Tip: Zorg ervoor dat je kind op tijd vertrekt naar school
Tip (voor de automobilisten): Denk aan de uitbundige kinderen, die wellicht door hun enthousiasme wat minder op de weg letten.

Wil jij weten hoe je moet handelen bij de meest voorkomende ongevallen bij baby’s en kinderen? Klik op deze link en boek de EHBO-workshop via Charly Cares met korting! 

 

Bronnen:
RIVM
Prevention comes first: APFA training