Hoe je buitenspelen leuker maakt dan de tablet

8 tips & tricks om een zomerongeluk te voorkomen
mei 15, 2019
Back to school: 3 EHBO-tips
september 11, 2019

Kinderen spelen steeds minder buiten. Zonde, want buitenspelen is volgens verschillende opvoedkundigen juist enorm goed voor de ontwikkeling van je kind. Toch weet iedere ouder dat het een behoorlijke strijd op kan leveren om je kroost achter de iPad of televisie vandaan te krijgen.

Recent kwam RTL Nieuws met het bericht dat kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud zich gemiddeld 1,5 uur per dag achter de televisie en tablet verschuilen. En wist je dat 5% van de 4-jarigen al een eigen smartphone heeft? Tip van de experts: beperk de tijd achter een scherm en trek eropuit. Klimmen, klauteren, huppelen en springen in de heerlijke buitenlucht: het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van kinderen. Ze leren hun lichaam gebruiken, krijgen een goede houding en zijn lekker in beweging. Toch is het soms verleidelijker om een dvd aan te zetten of de iPad erbij te pakken. Dus hoe krijg je je kinderen achter het scherm vandaan?

Tip 1: Maak er een avontuur van
Vandaag is de dag: jullie trekken er met het hele gezin op uit om lekker de natuur in te gaan. Maar bereid je wel voor. Plan een route en print een ‘landkaart’ (lang leve Google Maps) uit. Verzamel zoveel mogelijk spannende gadgets om er een avontuur van te maken. Denk hierbij aan hoofdlampjes, een kompas om er zeker van te zijn dat jullie de goede kant uitgaan en een mini ehbo-set voor noodgevallen. Geef iedere ontdekkingsreiziger wat gadgets zodat hij zich nuttig voelt en helemaal in kan leven in zijn rol. Rugzak om en jullie zijn klaar voor vertrek.

Tip 2: Geef je kinderen een belangrijke taak
Oud en jong: geef alle kinderen een taak. Leg de een uit hoe een kompas werkt, vraag de ander de route op de kaart in te kleuren en geef de kleintjes de verantwoordelijkheid over het dragen van de ehbo-set. Bereid jij je echt goed voor? Maak er dan een avonturentocht van met spannende opdrachten. Neem touw mee voor een touwtrekwedstrijd, print een puzzel uit die eerst opgelost moet worden voordat jullie het strand mogen betreden of verstop een schat die alleen gevonden kan worden als iedereen eerst 5 schelpen, 8 steentjes en 3 stokjes vindt op de route.

Tip 3: Houd het leuk
Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Wees niet te enthousiast bij het inplannen van de route: 10 kilometer is echt te lang. Gebruik ook je fantasie: zie je een wegwijspaaltje, zeg dan dat het een wenspaal is die je ‘activeert’ door er met je billen op te gaan zitten. Wedden dat ze niet weten hoe snel ze bij de wenspaal moeten zijn? Plan genoeg breaks in (vergeet je picknickkleed + lunch niet) en vergeet vooral ook niet zelf te genieten. Veel plezier!