EHBO-certificaat kinderopvang vanaf 2018 verplicht

EHBO Bureau leert oppassers hoe te handelen bij ongevallen
april 12, 2017
Wereldrecord EHBO: doe mee!
september 1, 2017

kinderdagverblijf verplicht ehbo

Tijdens openingstijden van de kinderopvang moet er vanaf 1 januari 2018 verplicht minimaal één volwassene aanwezig zijn met een geldig en geregistreerd EHBO-certificaat voor kinderen. Dat staat in de nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) die door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen.

Natuurlijk willen alle ouders ervan verzekerd zijn dat hun kinderen in goede handen zijn op de kinderopvang. Om dit te realiseren worden er vanuit de overheid diverse maatregelen getroffen. De nieuwe wet IKK is hier een voorbeeld van. Het doel van de invoering van deze wet is om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen en meer aandacht te krijgen voor de ontwikkeling van het kind.

Nieuwe kwaliteitseisen
De kwaliteitseisen in de kinderopvang en peuterspeelzalen veranderen door de Wet IKK. Alle kinderen moeten bijvoorbeeld een mentor krijgen die de ontwikkeling van het kind in de gaten houdt, er wordt gekeken naar de groepsgrootte en groepssamenstelling die in de juiste verhouding moet staan tot het aantal pedagogisch medewerkers en medewerkers in de kinderopvang moeten over de juiste diploma’s beschikken. Ben je benieuwd welke aanpassingen er nog meer worden doorgevoerd? Die lees je hier in de brochure “Nieuwe kwaliteitseisen in de kinderopvang op een rijtje”. (Link: https://www.veranderingenkinderopvang.nl/ikk/documenten/brochures/2017/07/01/nieuwe-kwaliteitseisen-in-de-kinderopvang-op-een-rijtje)

Verplicht EHBO bij kinderen
Ook EHBO bij kinderen speelt een belangrijke rol in de nieuwe wet. Om adequaat te kunnen handelen bij incidenten is het volgens de overheid noodzakelijk dat er tijdens openingstijden op elk kindercentrum een volwassene met een kinder-EHBO-certificaat aanwezig is. Daarom wordt dit vanaf volgend jaar verplicht.

Wij regelen het voor je
Wil jij ook een EHBO-cursus voor kinderen volgen? Check dan wel eerst even of het certificaat geldig is voor de wet. Niet alle EHBO-cursussen voor kinderen worden namelijk goedgekeurd. Uiteraard werken we bij EHBO Bureau alleen met gecertificeerde instructeurs en bieden wij cursussen aan die geldig zijn volgens de IKK-wetgeving. Wil je een cursus bij jou op het kinderdagverblijf organiseren? Stuur een mail voor meer info naar [email protected]