Even voorstellen: instructeur Paulien

Wereldrecord EHBO: doe mee!
september 1, 2017
EHBO Bureau bij Omroep Max in ‘Hallo Nederland’
september 5, 2017

Paulien en Karin bloemen bijgesneden
Naam: Paulien Braam
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats: IJmuiden
Kinderen: Twee dochters (16 & 19 jaar oud)

Kennen jullie Paulien al? Paulien is één van onze instructeurs die de EHBO-cursus baby & kind in Noord Holland verzorgt. Hoewel zij haar loopbaan begon als oefentherapeut Mensendieck, heeft Paulien zes jaar geleden besloten het roer om te gooien. En dat na het lezen van haar horoscoop. Hoe dat zit, vertelt ze jullie graag. Ook legt ze uit waarom zij voor dit vak heeft gekozen en hoe zij ervoor zorgt dat de cursus niet alleen leerzaam maar ook leuk wordt.

“Als er vroeger iets met mijn twee meiden gebeurde, kon ik alleen maar gillen en hopen dat iemand anders wist wat hij moest doen. Ik had geen kennis van EHBO en sloeg dicht als iemand hulp nodig had. Dat is nu gelukkig wel anders. Als er nu een ongeluk gebeurt op straat of als iemand zich bijvoorbeeld verslikt, dan blijf ik rustig en kom ik in actie.”

Dat geldt niet voor iedereen
“Vaak beginnen mensen pas aan een cursus EHBO wanneer zij iets vervelends hebben meegemaakt. Ik krijg bijvoorbeeld van ouders wel eens te horen dat zij niet wisten wat ze moesten doen toen hun kind zich verslikte. Ook kwam er eens een cursist naar mij toe die erbij was toen een man een hartstilstand kreeg terwijl hij geen enkel benul had hoe te reanimeren. Het is jammer dat er eerst iets naars moet gebeuren. Ik zeg altijd: Er is niets leuk aan EHBO, totdat er iets gebeurt en jij te hulp kan schieten.”

Is het gemakzucht?
“Waarom relatief gezien nog maar weinig mensen over een geldig EHBO-diploma beschikken? Ik denk dat veel mensen het wel willen, maar de stap gewoon niet zetten. Misschien is het gemakzucht of een soort angst voor het onbekende. Zonde. Ik probeer de cursussen toegankelijk te maken en maak het interactief door de cursisten zelf aan het werk te zetten. Gelukkig merk ik dat de vraag langzaamaan toeneemt.”

Carrièreswitch dankzij de horoscoop
“Zelf ben ik pas op latere leeftijd gestart met de opleiding Instructeur Eerste Hulp. Op mijn 40e verjaardag haalde ik mijn diploma. Hoe dit zo gekomen is? In mijn horoscoop stond dat het tijd werd voor een carrièreswitch. Een grappig bericht dat ik deelde op het toen nog populaire Hyves. Zodoende ben ik in contact gekomen met iemand die vroeg of ik interesse had in het verzorgen van EHBO-cursussen. Dat ben ik gaan doen en daar heb ik zeker geen spijt van.”

Het mooiste dat er is
“Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik bewustwording creëer bij mensen. Waarom gebruiken we lauw water in plaats van koud water bij het koelen van een brandwond? Waarom moet je bij bewusteloosheid direct zorgen voor een vrije ademweg? Ik wil de cursisten vooral leren waarom we bepaalde handelingen wel of juist niet doen. Door vragen te stellen en cursisten zelf te laten nadenken krijgen zij vertrouwen in hun handelen en dat is natuurlijk het mooiste dat er is.”

Wil jij ook graag een EHBO-cursus baby & kind volgen onder leiding van Paulien? Geef je dan op voor een Baby EHBO & verzorgingscursus. Meer info over deze cursus vind je op deze pagina.