Factor 50 is heilig, of niet?

Grote generatieverschillen in buiten spelen
mei 4, 2018
Waarschuwing voor zwangere vrouwen: pas op voor het cytomegalovirus
mei 18, 2018

bloom-blossom-children-36745 (1)

De zon laat zich steeds vaker zien in Nederland. Heerlijk, maar vergeet jezelf én je kids niet in te smeren. Ook in deze lentezon kun je namelijk al binnen 20 minuten verbranden. En dus is het belangrijk om je te weren tegen de zon door je o.a. in te smeren met een geschikte zonnebrandcrème. Maar welke zonnebrandcrème kun je het beste gebruiken? En is een zonnebrandcrème met factor 50 beter dan een factor 30?

Sun Protection Factor
De huid van je kind is in vergelijking met die van een volwassene extra vatbaar voor de uv-straling van de zon. In hoeverre een zonnebrandcrème jou en je kind beschermt tegen verbranding, wordt aangegeven door de Sun Protection Factor, ook wel beschermingsfactor genoemd. Welke factor voor jou of je kind geschikt is, is afhankelijk van het type huid. Ieder huidtype reageert anders op de warmte van de zon. Verbrand jij snel – dit geldt vaak voor mensen met sproeten en een lichte huid – dan wordt een zonnebrandcrème met factor 20 á 30 aangeraden. Zo niet, dan is een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 15 vaak afdoende.

Factor 30 of 50, wat is het verschil?
Hoewel je waarschijnlijk denkt dat het altijd beter is om met een zonnebrandcrème te smeren met een beschermingsfactor 50, is dit niet altijd het geval. Allereerst is het verschil tussen beide beschermingsfactoren volgens diverse dermatologen helemaal niet zo groot: factor 30 beschermt voor 96,6% en factor 50 voor 98%. 100% bescherming bestaat niet, aldus de dermatologen.

Maar wat wél het verschil maakt tussen factor 30 en 50 is het psychologische effect ervan. Mensen die zich insmeren met factor 50 denken beter beschermd te zijn. En smeren daardoor minder vaak, minder dik, en nemen geen andere maatregelen zich te beschermen tegen de zon.

Kinderen in de zon
Kinderen kunnen snel verbranden. Hier lees je onze tips om te voorkomen dat jouw kind door de zon verbrandt. Ook leggen we uit wat je moet doen wanneer het toch misgaat, want een verbranding van de zon is al een eerstegraads brandwond.

Wil je meer weten? Schrijf je dan nu in voor een EHBO cursus voor baby’s en kinderen. Hier vind je ons aanbod aan EHBO cursussen bij jou in de buurt.


Misschien vind je dit ook interessant:

 

Bron: KWF en FAMME