Grote generatieverschillen in buiten spelen

Veilig Verkeer Nederland: “Leer kinderen beter fietsen!”
april 27, 2018
Factor 50 is heilig, of niet?
mei 4, 2018

IMG-20180413-WA0003

Slechts 10% van de kinderen speelt vaker buiten dan binnen

In bomen klimmen, lekker buiten fietsen of verstoppertje spelen. Het klinkt de meeste ouders bekend in de oren. Maar dan vooral omdat dit hen herinnert aan vroeger. 65% van de ouders was in hun jeugd voornamelijk buiten te vinden. Dat geldt helaas niet voor onze kinderen. Tegenwoordig speelt slechts 14% van de kinderen elke dag buiten.

De tablet en computer zijn nu een stuk aantrekkelijker voor kinderen dan het voetbalveldje om de hoek. Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton, het goede doel dat zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Want buitenspelen, dan doen kinderen veel te weinig. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%. Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buiten spelen.

Verschil met de (groot)ouders
Volgens het onderzoek onder grootouders (geboren tussen 1925 – 1955) en kinderen (van 6 t/m 12 jaar), speelde 69% van de grootouders meer buiten dan binnen. Bij ouders (geboren tussen 1955 – 1985) was dat 65%. Dat percentage is flink afgenomen: tegenwoordig speelt slechts 10% van de kinderen vaker buiten dan binnen. Drie op de tien kinderen speelt zelfs nooit of slechts één keer per week buiten. Toch geven de kinderen in het onderzoek aan dat zij buitenspelen één van de leukste vrijetijdsbestedingen vinden. 28% zou dan ook graag meer buiten willen spelen. De oorzaak van de afname volgens de kinderen? Speelplekken zijn saai (39%), ze spelen liever binnen (39%) of ze zijn te druk met school en hobby’s (15%).

Buitenspelen is gezond
Fietsen, klimmen & klauteren en zelfverzonnen spelletjes: dat vinden kinderen het leukste om buiten te doen en het is ook nog eens heel goed voor kinderen. Zo krijgen ze voldoende beweging en draagt het bij aan een goede ontwikkeling. In het onderzoek geeft bijna de helft van de kinderen aan het leuk te vinden om mee te denken over een leuke activiteit buiten, dus vraag je kind gerust om tips. Met dit mooie weer is het zonde om binnen te zitten, toch?

Bron: jantjebeton.nl

Misschien vind je dit ook interessant: