Gastblog Hanny Evers: Hoe reageer jij in een panieksituatie met je baby of kind? En hoe kun je dat beïnvloeden.

Hoe herken je een mui en wat moet je doen?
augustus 7, 2020
De vloer is géén Lava
juli 12, 2023

Hanny Evers van Best9Moms


Ben jij bang aangelegd als het om je kinderen gaat? Of blijf jij heel relaxed als je kindje valt? Zelf ben ik niet zo bang. Ik ben vaak die moeder die eerst kijkt of haar kindje huilt, voordat ze hem opraapt na een val. Het is me vaker gebeurd dat er 3 andere ouders bij mijn kind stonden om te helpen, terwijl ik niets deed. Je had de blikken moeten zien! Is dit erg?

Zelfvertrouwen
Het is natuurlijk niet dat ik niets doe, als mijn kind valt. Ik kijk goed naar de reactie van mijn kind. Huilt hij? Hoe beweegt hij? Kan hij zelfstandig opstaan? Als dit goed gaat, waarom zou ik dan in paniek naar mijn kind rennen? 

Een kind krijgt juist veel meer vertrouwen in het eigen lichaam, als de omgeving niet in paniek raakt. Mijn kinderen hebben dit zelfvertrouwen gebruikt om te leren vallen en opstaan. Ik ben ervan overtuigd, dat je hier uiteindelijk grotere ongelukken mee voorkomt. 

Hoe motorisch vaardiger een kind is, hoe makkelijker hij zichzelf kan redden. 

Ik ben echt wel eens met de schrik vrijgekomen, maar dat hebben we allemaal. Zo viel mijn zoontje van 1 achterover, 2 meter naar beneden van een klimrek. Gelukkig viel hij plat in het zand en stond hij lachend op. En ik herinner mij nog een situatie, waarbij ik hoogzwanger op een bankje zat. Mijn zoontje van 2 klom over het klimrek en viel naar beneden. Zijn getrainde reflexen redden hem, hij pakte onderweg de rekstok vast en kon daaraan blijven hangen. Je had zijn trotse gezicht moeten zien.

Situatie inschatten
Kinderen kunnen gevaren niet goed inschatten. Hierbij moeten wij ze helpen. Het helpt niet om alleen maar bang te reageren en ze te verbieden om in bijv. bomen te klimmen. Leer ze hoe ze dit veilig kunnen doen, maak afspraken over hoe ver ze mogen gaan en leer ze vallen en weer opstaan. Kinderen gaan het namelijk toch doen, dan kun je ze maar beter leren hoe ze dit moeten doen. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Kinderen vallen, kinderen worden ziek, dit ga je niet voorkomen. Hoe voorzichtig je ook bent. Aan jou als ouder de taak om in te schatten wanneer je het zelf gaat oplossen of wanneer je naar de dokter gaat. 

Je gevoel kan je hierbij helpen.

Moederinstinct
Over het algemeen kun je goed vertrouwen op je moederinstinct. Belangrijk is wel dat je hier een onderscheid kan maken tussen reageren uit angst en intuïtief reageren. 

Angst kan zorgen voor een overreactie, zoals het kind dat iedere keer opgeraapt wordt na een kleine val. Hier help je een kind niet mee, het wordt zelf ook bang. 

Intuïtief reageren op de situatie leer je door je gevoel te leren kennen. Ga bij jezelf na wat je voelt. Angst? Waar komt deze angst vandaan? Valt je kindje en ben je vooral zelf bang voor bloed. Probeer dit los te laten, zodat je kindje niet dezelfde angsten ontwikkelt. 

Heeft je kindje koorts of een verkoudheid en heb je hier geen goed gevoel bij? Of is hij hard op zijn hoofd gevallen en lijkt hij duizelig. Dan is het niet meer alleen angst, maar ook het gevoel dat er meer aan de hand kan zijn. Dit laatste is een reden om wel in actie te komen, tijd om naar de huisarts te gaan.

Leer je gevoel kennen
Vind je het moeilijk om in te schatten wanneer je reageert vanuit angst of wanneer er echt meer aan de hand lijkt? Dit kun je gelukkig oefenen. Hoe beter jij je gevoel herkent en weet wat de oorzaak van je gevoel is, hoe makkelijker jij de juiste beslissing kunt nemen. Wel of niet naar de dokter. 

Probeer de volgende oefening een:

  • zorg dat je alleen bent en niet gestoord wordt
  • ga rustig zitten of liggen en sluit je ogen
  • adem rustig in door je neus en uit door je mond, ontspan
  • focus je nu op je gevoel, ben je blij, boos of verdrietig. 
  • ga terug naar de gebeurtenissen van de dag/ week, wat maakt dat jij je zo voelt. 
  • adem weer rustig in door je neus en uit door je mond en open je ogen

Als je dit wat vaker doet, ga je merken dat het makkelijker wordt. Eerst kost het tijd, die je niet altijd hebt. Later ga je merken dat je op het moment zelf gaat herkennen of je actie moet ondernemen of juist je gevoel los mag laten. 

Kennis over EHBO helpt je hierbij. Als jij weet hoe je een wond moet schoonmaken na een val, hoe kleiner de kans is dat de wond gaat ontsteken. Hoe meer jij weet van brandwonden, hoe beter jij kunt inschatten of je het zelf kunt behandelen of dat het beter is om naar een arts te gaan.

Fouten maken mag
Je kunt niet alles weten en een inschattingsfout is zo gemaakt. Gelukkig vaak zonder ernstige gevolgen. Bij twijfel zou ik daarom altijd een arts raadplegen. Zeker bij kleine kinderen, zien ze je liever een keer te vaak komen dan een keer te weinig. 

Bij mijn jongste zat ik een dag na de bevalling op de eerste hulp post, op aanraden van de verloskundige. Zijn temperatuur bleef aan de hoge kant. Uiteindelijk was oplossing: geef hem iets meer te drinken. Niet iets waar je normaal voor naar de spoedeisende hulp zou moeten. 

Ook heb ik een keer in paniek de huisarts gebeld. Mijn zoontje (8 maanden) had koorts en lag verkrampt in bed. Het zag er zo eng uit, ik was bang voor koortsstuipen. Ik kon meteen terecht. Daar aangekomen was hij al weer bijna zijn vrolijke zelf, alleen wat hangerig. Gelukkig maar! 

Ik voelde me wel een beetje schuldig, dat ik voor niets was gekomen. Toch verzekerde ze mij dat ik de volgende keer gewoon weer moest bellen. 

Bij twijfel, altijd bellen. Ook als je twijfelt aan het advies van een arts. Jij als moeder (of vader) kent je kindje het beste. Jij ziet je kindje de hele dag. Een arts ziet je kindje misschien 10 min en moet dan een diagnose stellen. Ondanks dat jij waarschijnlijk geen medische opleiding hebt, kun jij je gevoel wel inzetten om te oordelen of het iets onschuldigs is of dat er meer aan de hand is. 

 

 


Dit blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Mama van 2 jongens (2 en 5 jaar), docent LO en zwangerschaps- en mamacoach. Wil je meer over mij weten? Volg mij op
Facebook of Instagram
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s