Hoe herken je een mui en wat moet je doen?

Hoe gevaarlijk is blauwalg?
augustus 1, 2020
Gastblog Hanny Evers: Hoe reageer jij in een panieksituatie met je baby of kind? En hoe kun je dat beïnvloeden.
september 11, 2020

Je leest het om de haverklap in het nieuws. Mensen die in problemen zijn gekomen (en erger tot de dood aan toe) door de sterke stroming van een mui. Onder meer in Julianadorp (Noord-Holland) kwam een Poolse man (37) om het leven nadat hij drie kinderen uit het water had gered en een 15-jarige jongen uit Monster. De reddingsbrigade heeft vorig weekend 42 mensen uit een levensgevaarlijke situatie gered uit de zee. Deze mensen waren anders overleden of hadden blijvend letsel opgelopen. In deze blog leggen we uit hoe je een mui kunt herkennen en wat je moet doen als je er mee te maken krijgt.

 

Hoe herken je een mui?
Een mui is plat gezegd: een geul in de zee tussen twee zandbanken in. Juist tussen die twee zandbanken is de stroming het hardst, omdat het water in een mui terug de zee in wil. Als het aflopend tij is (het is vloed geweest, het wordt eb) stroomt water van de kust weg de zee in. Bij de zandbanken kan het water niet weg en wordt als het ware de geul in “geduwd”. Wat het verraderlijke is aan een mui is dat het op het eerste gezicht een rustig stukje water lijkt. Maar juist als je ziet dat de zee eromheen onstuimig is, dan kan dat rustig ogende stukje water zomaar een mui zijn, aldus een medewerker van de reddingsbrigade. Je kunt dan met 15 km per uur het water ingetrokken worden (uit: Trouw).

 

De eerste reactie…
De eerste reactie na het belanden in een mui is om direct terug naar het strand te willen zwemmen. Want ja, daar is het veilig. Leon Muizer (27) uit Heemskerk maakte het mee (is gered door twee surfers) en omschrijft het alsvolgt: “Je kan het vergelijken met de stroming van een wildwaterbaan in het zwembad, maar dan tien keer krachtiger. Hier kun je gewoon écht niet tegenin zwemmen. In amper een paar minuten tijd word je lichaam meegetrokken. Alsof je een pop bent.”

 

 

Wat moet je doen?
Je natuur zegt dat je terug moet zwemmen, maar als je dat probeert vergt dit zoveel energie dat je overlevingskansen een stuk kleiner worden. Dus je doet het volgende:

  • Probeer niet in paniek te raken en laat je meevoeren met de stroming de zee in
  • Wek de aandacht van omstanders/de reddingsbrigade
  • Zwem als je uit de mui bent gestroomd om de zandbank heen (de breedte van een zandbank kan variëren van 15 tot 200 meter)
  • Voorkom dat je in een mui terecht komt door tot maximaal kniehoogte de zee in te gaan
  • Let op afzettingen van een stuk zee (mui) en waarschuwingsvlaggen van de reddingsbrigade. Een gele vlag betekent dat het gevaarlijk is om te zwemmen en bij een rode vlag wordt zwemmen afgeraden
  • Wees je ervan bewust dat niet alle delen van de Nederlandse kust worden afgezet of er een kustwacht en vlaggen aanwezig zijn. Let dus goed zelf op de herkenningstekens van een mui

 

Wil je meer leren over EHBO of hoe je moet reanimeren? Volg dan nu onze EHBO live online sessie. Alle informatie lees je hier.