“Het kost maar drie uurtjes en je leert zoveel: zonde om het niet te doen”

Even voorstellen: instructeur Erica
oktober 4, 2017
Het Shaken Baby Syndroom, wat is het en hoe kun je het voorkomen?
oktober 13, 2017

 

thumb_IMG_3382_1024

Charly Cares is in twee jaar tijd uitgegroeid tot één van de populairste oppasservices in de Randstad. Iedere dag gebruiken honderden ouders de Oppas App om – soms last-minute – een Oppas Angel in te schakelen. Oprichter Charlotte van der Straten is dan ook groot voorstander van de samenwerking met EHBO Bureau. “Onze Oppas Angels komen bij verschillende gezinnen om op te passen. Een hele verantwoordelijkheid. Omdat Charly Cares veel waarde hecht aan kwaliteit en veiligheid bieden wij vanaf nu in samenwerking met EHBO Bureau zowel aan de Oppas Angels als aan ouders een cursus EHBO bij baby’s en kinderen aan.” Ook vandaag staat er weer een leerzame avond op het programma.

De 27-jarige Isabelle is één van de Oppas Angels die vandaag naar hartje Amsterdam is gekomen om deel te nemen aan de EHBO-cursus. Hoewel ze er al bijna 40 oppasuren op heeft zitten deze week twijfelde ze niet toen er onverwacht een plekje vrijkwam: “Ik werk bij veel verschillende gezinnen en zorg voor kinderen van alle leeftijden. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Wat ik vanavond vooral hoop te leren is wat ik moet doen als zo’n kleintje dreigt te stikken. Hoe voorkom je dat het fout afloopt? Daar ben ik erg benieuwd naar.”

“Wat moet je doen als een kleintje dreigt te stikken?”
Stipt om 19.00 uur stroomt de sfeervolle ruimte vol. Voornamelijk Oppas Angels, maar ook twee jonge moeders en een bezorgde oma schuiven aan om hun EHBO kennis bij te spijkeren. De redenen om deel te nemen aan de EHBO-workshop lopen uiteen. De één wil graag weten wat ze moet doen als haar oppaskindje zich verslikt, de ander hoopt met een veilig gevoel met haar pasgeboren dochtertje op vakantie naar Marokko te kunnen en nog een ander denkt zich na afloop van de cursus een stuk zekerder te voelen wanneer zij op haar kleinzoon past.

“Sommige onderdelen waren voor mij echt een eye-opener”
Gedurende de drie uur durende workshop geeft instructeur Erica antwoord op alle vragen. Niet alleen schetst ze diverse noodsituaties, de cursisten worden ook aan het werk gezet om de geleerde kennis in de praktijk te oefenen. En dat blijkt vaak lastiger dan gedacht. Want hoe zat het ook alweer met die stabiele zijligging? En hoe hard mag je duwen bij het uitvoeren van borstcompressies? Isabelle: “Ook al denk je zelf al aardig wat te weten, ik heb echt veel geleerd deze avond. Dat je bijvoorbeeld zo hard op de rug van een kind mag slaan als het dreigt te stikken. Dat zou ik normaal zeker niet durven. En dat je drie kwartier moet koelen bij een chemische brandwond, dat wist ik ook niet.”

“Je leert zoveel en het kost maar drie uurtjes, ik zou het iedereen aanraden”
Isabelle raadt iedereen dan ook aan om zich direct in te schrijven voor een EHBO cursus bij baby’s en kinderen: “Ik voel me een stuk zekerder nu ik geleerd heb hoe je moet reageren als er een kindje in nood is. Daarnaast denk ik dat ouders hier heel blij mee zijn: het geeft ook hun een veilig gevoel dat de oppas weet wat te doen in noodsituaties.” Sowieso is de Oppas Angel van mening dat het nooit kwaad kan om een cursus EHBO te volgen: “Het kost maar drie uurtjes, je leert ontzettend veel en Charly Cares geeft haar Angels de helft van de workshop cadeau. Zonde om het niet te doen!”