Een 26-jarige man uit Den Haag moet 2 jaar en drie maanden de cel in wegens het hardhandig schudden van zijn dochtertje dat in 2012 tot haar dood leidde. Dit meisje is helaas niet het enige kindje dat op deze manier om het leven komt: ieder jaar komen 80 baby’s op de eerste hulp terecht met hersenletsel en in dertig gevallen is de oorzaak ernstig schudden. Vier van deze baby’s komen zelfs te overlijden. Dit ernstig schudden wordt ook wel het Shaken Baby Syndroom genoemd.
Bij het Shaken Baby Syndroom wordt een kindje hard door elkaar geschud. Dit duurt gemiddeld tussen de 5 en 20 seconden waarbij er zo’n 40 keer geschud wordt. Vaak gaat het niet om grove mishandeling maar om pure onmacht, bijvoorbeeld omdat het kindje niet stopt met huilen. Om de baby stil te krijgen stappen ouders – vaak uit vermoeidheid of stress – over op het schudden, smoren of zelfs slaan van het kleintje. De gevolgen kunnen dramatisch zijn.
Mogelijke gevolgen Shaken Baby Syndroom
De kans is zeer groot dat baby’s blijvende schade oplopen nadat zij ernstig door elkaar geschud worden. Voorbeelden zijn bloedingen in beide ogen (dit komt bij 50 tot 80% van de baby’s voor), hersenbloedingen, verlamming, coma en ademhalingsproblemen. Op de langere termijn kan je kind zelfs verstandelijk of lichamelijk gehandicapt raken, een gedragsstoornis oplopen, moeilijk kunnen leren of epileptische aanvallen krijgen. In het allerergste geval kan het kind, net als bij de vader in Den Haag, komen te overlijden.
Wat kun je doen om het Shaken Baby Syndroom te voorkomen?
Als ouder kun je soms wanhopig zijn, maar schud een baby nooit door elkaar. Huilen is heel normaal voor een baby. In de kraamtijd wordt er nog weinig gehuild, in de tweede week wordt dit gemiddeld 1 uur per dag en rond de 6 á 8 weken neemt het huilen toe tot gemiddeld 3 uur per dag. Uiteindelijk leer je je kind kennen en weet je wat de oorzaak van het huilen is. Zorg in ieder geval voor rust en regelmatig, troost je kindje en grijp op tijd in wanneer het je allemaal teveel wordt. Zet je baby op een veilige plek, loop weg en bel iemand voor hulp of wacht totdat je zelf weer gekalmeerd bent. Iedere ouder voelt zich wel eens radeloos, maar zorg dat je op tijd aangeeft wanneer je het niet langer aan kunt. Schud je kleintje in ieder geval nooit door elkaar.
Wil je weten wat je nog meer kunt doen om het Shaken Baby Syndroom te voorkomen? Bekijk dan dit filmpje.