Hoe herken je een verdrinking?

Annic ten Duis over EHBO Bureau
juli 16, 2018
WINNEN: hippe gehoorbeschermers voor je kind
augustus 3, 2018

Afgelopen weekend is er een meisje van drie jaar oud verdronken in een Limburgs vakantiepark. Verschrikkelijk nieuws. En zij is niet het enige kind dat op deze manier overlijdt. Wist je dat iemand die verdrinkt meestal niet om hulp roept? Een verdrinking is dan ook moeilijk te herkennen. In dit artikel leggen we uit  wat de mogelijke signalen zijn.

Kinderen die wild in het water spartelen, met hun armen zwaaien en koprollen maken: je ziet het regelmatig in het zwembad en in recreatieplassen. Hoewel het kenmerken kunnen zijn van iemand die in nood is, is het begrijpelijk dat je hierbij niet direct van het ergste uitgaat. Maar als het zich voor je ogen afspeelt, dan schiet je direct te hulp. Toch?

Jongen vecht voor zijn leven in drukbezocht zwembad
Dat blijkt niet zo voor de hand liggend. Hoewel je in films vaak ziet dat slachtoffers van verdrinking wild om zich heen slaan en om hulp roepen, is de realiteit helaas heel anders. Een verdrinking verloopt sneller en geruislozer dan je denkt waardoor de kans groot is dat je niet door hebt wat er gaande is. Dat bewijst dit filmpje, waarin een jongetje in een vol zwembad in Helsinki vecht voor zijn leven.

Vijf signalen van een mogelijke verdrinking
Toch zijn er enkele duidelijke signalen die aantonen dat iemand mogelijk hulp nodig heeft. We zetten ze hier voor je op een rij:

Kinderen/volwassen die verdrinken…

  1. zijn door een gebrek aan zuurstof niet in staat om om hulp te roepen. Dit betekent niet dat zij geen hulp nodig hebben.
  2. gaan regelmatig kopje onder en komen weer boven. Ademhalen lukt echter niet.
  3. houden de armen meestal instinctief horizontaal om hun hoofd boven water te kunnen houden en niet verticaal – zoals in de meeste films wel het geval is – om de aandacht van omstanders te trekken.
  4. blijven ‘rechtop’ in het water, zonder dat ze kunnen watertrappelen.
  5. hebben geen controle over hun ledematen en zijn dus niet in staat om iets vast te grijpen.

Het jongetje in het filmpje heeft het voorval in het zwembad gelukkig overleefd maar wees je ervan bewust dat het heel snel kan gaan. Wil jij weten wat je moet doen als iemand verdrinkt? Tijdens een EHBO cursus leer je alles wat je moet weten.