In gesprek met instructeur Jan Schouten
Naam: Jan Schouten
Leeftijd: 53 jaar
Woonplaats: Hoorn
Kinderen: Maaike (23) en Tom (21)
Drie jaar geleden gaf Jan zijn baan als accountmanager bij een IT-bedrijf op om fulltime EHBO-lessen te gaan verzorgen. En daar heeft hij geen seconde spijt van gehad.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wat maakt dit werk zo bijzonder voor jou?
“Iedere dag ontmoet ik nieuwe mensen die nieuwsgierig zijn en alles over EHBO willen weten. Ik ga bij verschillende bedrijven langs en kom met allerlei doelgroepen in aanraking. Toch hebben al deze mensen hetzelfde doel: leren hoe je eerste hulp kunt verlenen in noodsituaties. Iedereen is enthousiast en blij dat ze iets mogen leren. Dat maakt dit werk zo leuk om te doen.”
Hoe ben je zelf ooit in aanraking gekomen met EHBO?
“Lang geleden, in 1980, heb ik mijn eerste EHBO-diploma gehaald. Sindsdien heeft EHBO altijd in meer of mindere mate een rol in mijn leven gespeeld. Het lesgeven begon bij de EHBO-vereniging in mijn woonplaats Hoorn. Daar zochten ze een extra instructeur en hiervoor werd ik benaderd. Ik heb de instructeursopleiding gevolgd en ben één dag in de week gaan lesgeven. Zo is het balletje gaan rollen.”
Van één dag in de week naar fulltime lesgeven. Gaat dat nooit vervelen?
“Zeker niet. Vier dagen per week is minimaal. Als ik mijzelf niet in toom houd zou ik het liefst de hele dag door cursussen verzorgen. Ik geef nu 7 jaar lang allerlei soorten EHBO en aanverwante cursussen. Daarbij moet je denken aan Eerste Hulp aan Kinderen, Acute Zorg bij Alcohol en Drugsincidenten – voor zowel evenementenhulpverlening als voor de verslavingszorg – Eerste Hulp Bij Wandelletsel, Eerste Hulp bij Sportletsel, EHBO voor duikers, en noem het maar op. Enorm gevarieerd dus.”
Een echte kenner zo te horen. Is je EHBO-kennis ooit in het dagelijks leven van pas gekomen?
“Absoluut. Voordat ik in de IT ging werken, heb ik 15 jaar bij de Koninklijke Marechaussee gewerkt. Tijdens mijn werkzaamheden daar heb ik redelijk vaak EHBO toegepast. Meestal ging het hierbij om kleinere verwondingen maar er zaten ook ernstige gevallen bij. Dan ben je blij dat je weet wat je moet doen! Bovendien heb ik twee kinderen die vroeger natuurlijk wel eens na een valpartij thuiskwamen. Ook dan komt je EHBO-kennis goed van pas.”
Er zijn nog steeds veel mensen die het volgen van een EHBO-cursus uitstellen. Wat is jouw advies?
“Gewoon doen. De voornaamste reden voor cursisten om zich in te schrijven is omdat zij recent getuige waren van een ongeluk en niet wisten wat zij moesten doen. Dat is natuurlijk zonde, want er is niets ergers dan dat je niet weet wat je moet doen wanneer iemand die dicht bij je staat iets overkomt. Voor zover ik weet beschikt slechts 3% van de totale Nederlandse bevolking over een geldig EHBO-diploma. Jammer. Dat percentage moet omhoog. Voorlopig heb ik dus nog genoeg te doen!”