Jeniffer redde haar zoontje van een verstikking

Gastblog van ‘Mugjes’ over onze EHBO-workshop
juli 24, 2016
Pas op met paracetamol gebruik in het derde trimester
augustus 16, 2016

High_chairsEen half jaar geleden heeft Jeniffer een EHBO-cursus bij baby’s en kinderen gevolgd van EHBO Bureau. Ze wist niet dat zij de informatie die zij toen kreeg later zou moeten gebruiken om haar eigen kindje te redden.

Haar verhaal
Jeniffer: “Ik heb me altijd afgevraagd of ik “op het moment” zou weten wat te doen en of ik rustig kon blijven. ‘Ja’ en ‘ja’ is het antwoord. Mijn kleintje zat in zijn stoeltje en stikte. Ik heb hem er ‘hup’ uit gehaald en precies op de juiste plek op zijn rug geslagen. Mijn zus zag dat er iets uit zijn mond kwam en mijn zoontje begon op dat moment gelukkig te huilen. Toen wist ik dat het goed zat.”

De daad
Jeniffer’s zoontje van zeven maanden oud zat in de kinderstoel om zijn avondhapje te eten: zoete aardappel met boontjes. Het eten was gepureerd, maar die avond wilde ze het hapje net iets grover aanbieden. Opeens ontdekte ze dat er iets vreemds door het eten zat. Het leek wel plastic. Later bleken dit de beschermhoesjes van de messen van de staafmixer te zijn. Voor ze het wist hoorde ze haar baby stikgeluidjes maken. Ze twijfelde geen moment en nam haar zoontje uit de stoel en legde hem op haar been om vervolgens een paar keer op zijn rug te slaan. Ze sloeg hard, zoals we de cursisten ook aanleren tijdens de EHBO cursus. Cursisten durven vaak niet zo hard te slaan op de babypoppen, maar als het je echt overkomt en de adrenaline giert door je lijf, wil je maar één ding: het-moet-eruit! Dit is precies wat Jeniffer heeft gedaan. En met succes! Diezelfde nacht heeft ze nog een aantal keer bij haar zoontje gekeken. De kwetsbaarheid van zo’n kleintje werd opeens heel duidelijk.

Oefen vóór het je overkomt
Ze was heel erg blij dat ze wist wat ze moest doen. Ze had het gevoel dat ze er controle over had en voelde zich gesterkt toen ze daadwerkelijk moest handelen. “Blij dat ik de cursus gedaan heb. Het is erg veel info geweest maar het komt naar boven wanneer je het nodig hebt.”

Toch heeft Jeniffer gemixte gevoelens na het redden van haar baby. Zo worstelde ze na het ongeval met de gedachte: ‘I’m not fit to be a parent.’ Een ‘held’ wil zij zichzelf zeker niet noemen. Maar wij vinden het ontzettend dapper dat zij haar verhaal wil delen en daarmee een voorbeeld kan zijn voor alle moeders! Ze heeft bewust ter preventie een cursus gevolgd én ze heeft de kennis gebruikt om te handelen op dát moment.

Onze speciale dank aan Jeniffer (held) voor het delen van haar verhaal, zodat andere ouders zich ook realiseren hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op een ongeval.