Pas op met paracetamol gebruik in het derde trimester

Jeniffer redde haar zoontje van een verstikking
juli 24, 2016
Steeds meer jonge ouders weten wat te doen bij verstikking
november 6, 2016

zwanger en paracetamolZwanger. Je voelt je misselijk. Je hebt hoofdpijn. Je bent moe, verkouden of je hebt koorts. Wellicht heb jij ook paracetamol geslikt tijdens je zwangerschap. Verloskundigen raden het gebruik van paracetamol niet af tijdens de zwangerschap, omdat het een relatief veilig middel is. Door inzichten uit nieuw onderzoek is echter wel aangetoond dat paracetamol wel degelijk schadelijke effecten met zich mee kan brengen.

Onderzoek
Uit recent Brits onderzoek is naar voren gekomen dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap schadelijke gevolgen kan hebben voor de baby op latere leeftijd. Er is namelijk een iets verhoogde kans op gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit en ADHD. Al eerder bleek uit afzonderlijk Spaans, Deens en Noors onderzoek dat paracetamol gebruik tijdens de zwangerschap het risico op ADHD en autisme bij kinderen kan verhogen.

Conclusies
In het meest recente onderzoek is naar voren gekomen dat  kinderen op 7-jarige leeftijd 1.3 keer zo vaak hyperactiviteit vertoonden dan de kinderen van moeders die geen paracetamol innamen tijdens de zwangerschap. Helaas zijn er geen cijfers bekend over het aantal paracetamol dat gebruikt is. Verder toont het onderzoek aan dat met name in het laatste trimester van de zwangerschap het gebruik van paracetamol een groter risico met zich meebrengt, omdat het centrale zenuwstelsel van de baby zich dan volop aan het ontwikkelen is.

Wat is de beste keus?
Paracetamol is altijd nog de meest veilige pijnstiller. Het gebruik van aspirine, Ibuprofen en andere zwaardere pijnstillers (ontstekingsremmers) hebben meer nadelige gevolgen voor het ongeboren kind, zoals een grotere kans op een miskraam, hartafwijkingen en een aangeboren afwijking van de maag. Je kan deze medicijnen alleen op strikte indicatie van een arts gebruiken.

Raadpleeg altijd eerst je huisarts als je medicatie wilt gebruiken tijdens de zwangerschap. Hij kan je helpen om de balans op te maken over de risico’s van bepaalde medicatie en de symptomen die jij ondervindt.

Misschien vind je dit ook interessant: