Steeds meer jonge ouders weten wat te doen bij verstikking

Pas op met paracetamol gebruik in het derde trimester
augustus 16, 2016
Wil jij het recht hebben te weten of de kinderen op het kinderdagverblijf zijn ingeënt?
december 25, 2016
Druiven - gevaarlijk bij verstikking

Een baby of kind kan snel stikken in een druif

Waar in 2013 62% van de ouders geen idee had wat zij moesten doen wanneer hun kind in een druif zou stikken (bron), stijgt het aantal deelnemers aan EHBO-cursussen gelukkig elk jaar enorm. Afgelopen jaar waren dit er 65.000, tegen 9.000 in 2013. Dat is bijna zeven keer zoveel.

Volgens het Rode Kruis komt dit met name door de korte cursussen, van soms één avond, die EHBO Bureau ook aanbiedt.

“Dat heeft te maken hebben met ‘een groeiend bewustzijn’ bij jonge ouders, zegt een medewerker van de veiligheidsregio IJsselland in een artikel tegen het AD. “Kinderen zijn hun kostbaarste bezit en ouders willen weten wat ze moeten doen in geval van nood.”

Hetzelfde artikel heeft het over oefenen op een babypop om te leren wat te doen als het kind ergens in slikt: Met twee vingers duwt Jordy Grip een babypop hard in het borstbeen. ,,Auw, niet zo hard”, roept zijn partner Ina van Tongeren geschrokken. ,,Niet schrikken, hij doet het precies goed”, zegtde  EHBO-instructeur. ,,Als je wilt dat het kind de druif waarin hij zich verslikt heeft weer uitspuugt, moet je hard drukken.”

Wil je ook in praktijk leren wat je moet doen bij ongevallen, maar ook hoe deze te voorkomen? Neem contact op met Chantal ([email protected], tel: 020 341 333 5) of neem een kijkje op www.ehbobureau.nl.