Wil jij het recht hebben te weten of de kinderen op het kinderdagverblijf zijn ingeënt?

Steeds meer jonge ouders weten wat te doen bij verstikking
november 6, 2016
17-jarig meisje redt leven dankzij EHBO-cursus
februari 8, 2017

inenting-baby-ehbo-bureauVroeger gingen in Nederland veel kinderen dood aan infectieziekten waar nu tegen gevaccineerd kan worden. Bijna alle kinderen worden ingeënt waardoor deze ziekten nauwelijks meer voor komen. (bron)

Toch meldt het RIVM twee jaar op rij een percentuele daling van het aantal inentingen. In een opiniestuk in Trouw schrijft Hanna ten Brink dat dit onder meer komt doordat steeds meer hoogopgeleide ouders na een paar avonden speuren op internet concluderen dat vaccins niet veilig zijn. Zij pleit ervoor dat kinderdagverblijven ongevaccineerde kinderen weigeren. Een jongetje van acht maanden belandde in 2014 in het ziekenhuis met een heftige longontsteking omdat hij besmet was met de mazelen door een kind dat bewust niet was ingeënt. Het kindje overleefde ternauwernood, zo schrijft ze.

Kamermeerderheid voor informatieplicht
Het AD schrijft dat er een kamermeerderheid bestaat voor een informatieplicht die ouders de mogelijkheid geeft op te kunnen zoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf zijn ingeënt en zodoende weten of hun kind gevaar loopt. Over hoe deze informatieplicht vorm moet krijgen, bestaat nog discussie.

Campagne van de overheid om reclame te maken vóór vaccinatie
De overheid wil 2 miljoen steken in een campagne om de onrust over vaccinaties weg te nemen omdat het meent dat de ernst van kinderziektes uit beeld aan het raken is doordat ze niet veel meer voorkomen. Ook doen de wildste geruchten de ronde over schadelijke gevolgen van inentingen, zoals de uitspraak dat het autisme kan veroorzaken. Een uitspraak die ooit in de wereld is geholpen door een frauderende wetenschapper. (bron)

Tegenstanders vaccinatieprogramma
Er lijken steeds meer mensen bezorgd te zijn over vaccinaties, zoals de drie ouders die in een uitzending van Pauw aan het woord kwamen. Eén van hen spreekt op Vaccinvrij.nl zelfs over een doofpot bij het Rijksvaccinatieprogramma om hoe het omgaat met meldingen van ernstige bijwerkingen.

Wel of geen vaccinatie, wel of geen informatieplicht?
EHBO Bureau is benieuwd wat jullie mening is. Vind jij dat je het recht hebt te weten welke kinderen op het kinderdagverblijf zijn ingeënt en welke niet?

Maak je je ook zorgen over nadelige effecten van vaccinatie of heb je vertrouwen in het Rijksvaccinatieprogramma en begrijp je de bezorgde ouders niet? Reageer op Facebook.