Jong geleerd, oud gedaan: hoe gaan kinderen om met geld?

Hoe (brand)veilig is het bij jou thuis voor baby’s en kinderen?
maart 12, 2018
Angstaanjagend: heb jij wel eens van een ALTE gehoord?
maart 26, 2018

wijzer_in_geldzaken_week_van_het_geld

Vandaag start de week van het geld. Deze themaweek is bedoeld om kinderen te leren omgaan met geld. Daar kun je namelijk niet vroeg genoeg mee beginnen volgens initiatiefnemer Wijzer in Geldzaken. Op veel basisscholen worden er daarom deze week allerlei activiteiten georganiseerd die in het thema staan van geld, maar ook voor ouders is er een belangrijke rol weggelegd.

In het kader van de week van het geld – die dit jaar van 12 t/m 16 maart plaatsvindt – heeft Wijzer in Geldzaken 1000 kinderen in Nederland uit groep 5 t/m 8 gevraagd naar hun financiën. We zetten enkele resultaten voor je op een rij.

Vloggen heeft invloed op kinderen
Vloggen is een fenomeen waar we niet meer omheen kunnen. Vooral kinderen zijn dagelijks online te vinden om de laatste vlogs van hun favoriete vloggers te bekijken. Soms onschuldig, maar vloggers worden ook regelmatig betaald om producten te verkopen. Deze sponsoring heeft resultaat: uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat één op de zes kinderen wel eens iets koopt na het kijken van een vlog. Toch zijn vrienden en het kijken van reclames nog het meeste van invloed op het koopgedrag van de kinderen.

Hoe komen kinderen aan hun geld?
Acht op de tien kinderen krijgt zakgeld van hun ouders. De hoogte van het bedrag verschilt per leeftijd. Kinderen uit groep 5 ontvangen gemiddeld €6,80 per maand, terwijl kinderen uit groep 8 gemiddeld €11,10 per maand krijgen. Soms gebeurt dit contant, bij de oudere kinderen wordt dit geld ook op de bankrekening gestort. Daarnaast doen kinderen regelmatig een “heitje voor een karweitje”. Zij krijgen hier echter wel wat meer voor dan een “heitje”, oftewel 25 cent. Kinderen uit groep 5 krijgen zo’n €1,60 voor het uitlaten van de hond, het doen van boodschappen of het wassen van de auto. Kinderen uit groep acht krijgen gemiddeld €2,70 per klusje.

Rol van de ouders
Hoewel veel scholen aandacht besteden aan geldzaken, bespreken kinderen volgens het onderzoek van Wijzer in Geldzaken hun geldzaken het meest met hun ouders. Bij 91% wordt er thuis over geld gesproken. Kinderen mogen over het algemeen zelf kiezen waar ze hun geld aan uitgeven. Het zakgeld wordt meestal uitgegeven aan speelgoed, snoep en computerspelletjes. Maakt geld gelukkig? Een kwart van de ondervraagde kinderen denkt van wel, maar gelukkig zijn vrienden toch belangrijker dan geld: het merendeel van de kinderen geeft aan liever drie goede vrienden te hebben dan €1.000,-.

Week van het geld
Wil je meer weten over de week van het geld? Op de website van Wijzer in Geldzaken lees je meer.