Angstaanjagend: heb jij wel eens van een ALTE gehoord?

Jong geleerd, oud gedaan: hoe gaan kinderen om met geld?
maart 12, 2018
Vervuilde lucht heeft invloed op hersenontwikkeling foetus
maart 30, 2018

adorable-baby-black-and-white-8306 

Een Apparent Life Threatening Event, oftewel een ALTE. Heb jij er wel eens van gehoord? Het is een situatie die je geen enkele ouder toewenst. Eén van onze cursisten maakte het van dichtbij mee en besloot zich samen met een groepje direct in te schrijven voor een EHBO-cursus. Wat is een ALTE precies en wat kun je hier als ouder aan doen?

Een ALTE is een onverwachte, levensbedreigende situatie die zich voor kan doen bij baby’s van 0 tot 2 jaar oud. Bij een ALTE – wat iets anders is dan wiegendood – lijkt het alsof je kindje niet meer leeft: de kleine wordt bleek, slap en kan blauw aanslaan. Helaas is er nog vrij weinig bekend over de ALTE, maar mocht de situatie zich bij jouw baby voordoen dat is het ontzettend belangrijk dat je direct in actie komt.

Wat moet je doen bij een ALTE?
Vertoont jouw baby verschijnselen van een ALTE? Stimuleer je kindje dan zo snel mogelijk om in leven te blijven. Dit doe je door je baby op te pakken, op de rug te kloppen, te prikkelen en (licht!) te schudden. Ziet je baby blauw? Start dan meteen met reanimatie en zorg dat 112 gebeld wordt. Door snel en adequaat te handelen, is de kans groot dat je je kindje kunt redden.

Hoe vaak komt een ALTE voor?
Voor zover bekend komt een ALTE bij ongeveer 0.6 op de 1000 kinderen in Nederland en België voor. Het betreft voornamelijk baby’s die jonger zijn dan drie maanden, met een piek rond de acht weken. In de meeste gevallen is een ALTE eenmalig en verloopt het herstel spoedig. Model Kim Kötter maakte het mee met haar zoontje Muck: “Muck heeft ons enorm laten schrikken met een A.L.T.E. Het was het engste wat ik ooit heb meegemaakt. Het komt er in het kort op neer dat het lijkt dat je baby niet meer leeft (blauw, slap, geen adem, ogen open, schuim om zijn mondje) en dit duurde in ons geval 7 minuten. (…) Dit wens je geen enkele ouder toe.. Goddank is alles goed gekomen, geen blijvende schade. Hopelijk is dit eenmalig.”

EHBO-cursus voor baby’s en kinderen
Tijdens een cursus leer je hoe je moet handelen in verschillende noodsituaties. Interesse? Kijk dan rond op onze website of neem contact met ons op.

Misschien vind je dit ook interessant: