Vervuilde lucht heeft invloed op hersenontwikkeling foetus

Angstaanjagend: heb jij wel eens van een ALTE gehoord?
maart 26, 2018
Sterke toename mazelen in Europa
april 6, 2018
Show all

stad zwanger luchtvervuiling onderzoek

stad zwanger luchtvervuiling onderzoek

Dat het slecht is om te roken tijdens je zwangerschap, dat wisten we al. Maar wist je dat vuile lucht ook invloed heeft op de hersenontwikkeling van ongeboren kinderen?

Een internationaal onderzoeksteam – waaronder onderzoekers van het Erasmus MC – deed onderzoek onder een groep Nederlandse vrouwen tijdens hun zwangerschap. Hieruit blijkt dat ook een vervuilde leefomgeving invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren kinderen. De hersenen van een foetus zijn namelijk extra kwetsbaar, doordat ongeboren kinderen nog geen mechanismen hebben om giftige stoffen uit de omgeving te weren.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek werd het niveau van de luchtvervuiling bij de toekomstige moeders thuis gemeten. Van de in totaal 783 kinderen die uit deze zwangerschappen werden geboren werd tijdens hun zesde tot hun tiende levensjaar een hersenscan gemaakt.

Het effect van vuile lucht op de hersenontwikkeling
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap veelal worden blootgesteld aan vuile lucht – bijvoorbeeld doordat zij in de stad wonen –vaker kinderen krijgen met een dunnere hersenschors, vooral in het gebied dat is betrokken bij een verminderde remmende controle. Dit kan bij kinderen leiden tot gedragsproblemen, zoals impulsief gedrag, verslavingsgevoeligheid en ADHD.

Is er reden tot paniek?
Nee. Volgens de onderzoekers is er geen reden tot paniek. De latere effecten zijn – volgens een ouder onderzoek – niet afwijkend. De hoop is dan ook dat de hersenen flexibel genoeg zijn om zich aan te passen. Maar volgens de onderzoekers is het vooral belangrijk dat je je ervan bewust bent dat er al effecten zijn op de hersenontwikkeling tijdens de zwangerschap.

 
Bron: nu.nl

 
Misschien vind je dit ook interessant: