Sterke toename mazelen in Europa

Vervuilde lucht heeft invloed op hersenontwikkeling foetus
maart 30, 2018
Meeste kinderen eten eigen lichaamsgewicht aan suikers in 1 jaar tijd
april 13, 2018

close-up-injection-instrument-415816

Hoge koorts, veel hoesten, keelpijn en rode of ontstoken ogen: het zijn kenmerken van de mazelen. Een infectieziekte die in Nederland in principe maar weinig voorkomt. Je kunt in ons land namelijk gewoon worden ingeënt tegen de mazelen. Toch wint de ziekte weer aan terrein in Europa.

Het gevaar van de mazelen
De mazelen – een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus – kan erg gevaarlijk zijn. Als je besmet raakt door het virus, krijg je klachten in de vorm van koorts, veel hoesten, een zere keel en ontstoken ogen. Na 3 tot 7 dagen krijg je vlekjes op de huid die ruw aanvoelen. Je kunt erg ziek worden van de mazelen, in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden. Vooral voor baby’s tot 1 jaar en zwangere vrouwen is het gevaarlijk als zij besmet raken met het virus. Enkele jaren geleden heeft een meisje uit Zeeland de ziekte niet overleefd. Hoewel de sterftecijfers in Nederland laag zijn, overleefden 35 mensen in Europa de ziekte in het afgelopen jaar niet.

Toename aantal besmettingen
Het aantal besmettingen met de mazelen in Europa is in het afgelopen jaar gestegen met maar liefst 400% naar 21.000 patiënten. Deze cijfers heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar buiten gebracht. De ziekte heeft dan ook een flinke groei doorgemaakt. Zorgwekkend volgens de wereldgezondheidsorganisatie, helemaal omdat je in Nederland beschermd kunt worden tegen de mazelen. In Nederland worden de meeste kinderen ingeënt tegen de mazelen. De BMR-inenting (tegen bof, mazelen en rodehond) is in 1976 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen een inenting wanneer ze 14 maanden en 9 jaar oud zijn. De kans dat de kinderen die zijn ingeënt toch de mazelen krijgen is erg klein. Vaak zijn zij, indien zij toch besmet raken met het virus, minder ziek.

Vanwaar deze toename van de mazelen?
Sommige ouders kiezen er – bijvoorbeeld uit geloofsovertuiging – voor om hun kinderen niet in te enten. Volgens de WHO, het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) en het Nederlandse RIVM proberen sommige organisaties mensen bang te maken voor het vaccin met onbewezen claims. Ook maken ouders zich zorgen over de bijwerkingen en wat er precies in de vaccinaties zit. Volgens het RIVM komt dit omdat er allerlei “non-informatie” online staat, maar ook omdat de ziekten waartegen wordt gevaccineerd steeds verder buiten beeld raken. Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, gaf vorige zomer nog aan dat de oorzaak van de daling van het aantal inentingen niet bekend is bij het RIVM: “We weten gewoon niet waaraan het ligt. Wat we wel weten is dat de daling over het hele land plaatsvindt en bij alle vaccinaties.”

Kritische grens van 95%
De vereiste vaccinatiegraad is 95%: wanneer minder dan 95% van alle mensen een BMR-inenting heeft, is de kans op een uitbraak van de mazelen groot. Mazelen zijn namelijk extreem besmettelijk. Iemand die het virus bij zich draagt, besmet gemiddeld twaalf tot achttien andere, niet-gevaccineerde personen. Bij griep liggen die getallen op 1,4 tot 4 personen. Toch lag dit percentage in Nederland vorig jaar lager dan de kritische grens van 95%, namelijk op 93,8%. Vooral in de bekende Biblebelt ligt dit percentage lager dan het gemiddelde.

Van Vliet benadrukte afgelopen zomer nog het belang van vaccineren. “Het is belangrijk om te beseffen dat sinds het programma is ingevoerd in 1957 het 9000 doden heeft voorkomen.” Heb je symptomen van de mazelen? Ga dan direct naar de dokter. Heb je de mazelen al eens in je leven gehad? Dan kun je de ziekte niet opnieuw krijgen.

 

Bron: Trouw, NOS en RIVM

 

Misschien vind je dit ook interessant: