Afgelopen weekend zakte een jeugdspeler van voetbalclub Zeeburgia in Amsterdam op het veld in elkaar. Gelukkig stond er een arts aan de zijlijn die wist wat hij moest doen: reanimeren. Deze jeugdspeler overleefde het voorval, maar helaas gaat het ook regelmatig mis.
Mensen die zomaar in elkaar zakken. Helaas hoor je dit soort verhalen steeds vaker. Het bekendste verhaal van het afgelopen jaar is misschien wel het drama van Ajacied Abdelhak Nouri die vorig jaar juli eveneens in elkaar zakte op het voetbalveld. Sindsdien ligt hij in coma. Iedere dag krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartaanval. In veel gevallen kun je door middel van reanimatie levens redden. Hoe je dat doet, leggen we je hieronder uit.
Is er geen AED aanwezig? Start dan met 30 borstcompressies. Geef de borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut en tel desnoods hardop mee. Geef na de 30 borstcompressies direct 2 beademingen. Vergeet hierbij niet de luchtweg vrij te maken door het hoofd te kantelen en de kin op te tillen. Knijp ook de neus dicht. Herhaal de 30 borstcompressies en de 2 beademingen totdat de AED er is.
Met een automatische externe defibrillator (AED) vergroot je de overlevingskans van het slachtoffer en kun je blijvende schade in veel gevallen voorkomen. Via de app van het Rode Kruis ontdek je waar je bij jou in de buurt een AED kunt vinden (linken naar:). Volg de aanwijzingen van de AED. Het Rode Kruis maakte er dit filmpje over met de cast van Penoza.
Wil jij graag een cursus reanimeren bij baby’s en kinderen volgen? In onze cursus leer je hoe je een baby en kind reanimeert (PBLS) en hoe je een AED gebruikt. Het is een actieve training, waarin je de reanimatietechnieken oefent door levensbedreigende situaties na te spelen. De training wordt gegeven volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad. Schrijf je hier in.