Vakantiegangers opgelet: mazelenuitbraak in Zuid-Europa

Creëren wij onze huilbaby’s zelf?
juli 3, 2018
“Iedere toekomstige ouder zou een EHBO cursus moeten volgen!”
juli 13, 2018

Ga je deze zomer op vakantie naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië? Pas dan goed op: in deze landen zijn namelijk de mazelen uitgebroken.

Waarschuwing GGD
De GGD waarschuwt dat er in diverse Europese landen een toename is van het aantal mensen met de mazelen. Vorige zomer ging het met name om Italië en Roemenië, waar de epidemie nog steeds niet voorbij is. Dit jaar is er een sterke toename van het aantal gevallen van de mazelen zichtbaar in Frankrijk en Griekenland. In Griekenland en Roemenië is een vaccinatie tegen de mazelen niet verplicht, in Frankrijk en Italië is dat pas sinds kort wel het geval. De GGD waarschuwt mensen met vakantieplannen naar deze landen dan ook om voorzichtig te zijn. Mazelen zijn namelijk extreem besmettelijk en gevaarlijk.

Wanneer loop je risico?
Het risico is met name groot voor mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 – omdat zij in de meeste gevallen niet zijn ingeënt – en baby’s onder de 14 maanden oud die in nauw contact komen met de lokale bevolking. Bijvoorbeeld wanneer je op bezoek gaat bij familie in deze landen of wanneer je kindje regelmatig met andere kinderen van de lokale bevolking speelt.

Haal een (vervroegde) vaccinatie
Hoewel de mazelen sinds 1976 onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland, kiest niet iedereen ervoor zichzelf of de kinderen te laten inenten. Ga je naar één van de genoemde landen, dan raadt de GGD aan om alsnog een vaccinatie te halen.

Over de mazelen
De ziekte is erg besmettelijk. Heeft iemand het virus, dan zit dit in de keel en komen er door hoesten en niezen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en hierdoor besmet raken. Als je besmet raakt door het virus dat uiteindelijk tot de mazelen leidt, krijg je klachten in de vorm van koorts, veel hoesten, een zere keel en ontstoken ogen. Na 3 tot 7 dagen krijg je vlekjes op de huid die ruw aanvoelen.

Overlijden
Je kunt erg ziek worden van de mazelen, in het ergste geval kun je er zelfs aan overlijden. Vooral voor baby’s tot 1 jaar en zwangere vrouwen is het gevaarlijk als zij besmet raken met het virus. Wereldwijd sterven er jaarlijks gemiddeld 100.000 mensen aan de mazelen. Dit zijn met name jonge kinderen.

 

Bron: ad.nl