Een kind dat zich verslikt in een stukje appel of een druif. Je moet er niet aan denken. Helaas kan een verslikking een fatale afloop tot gevolg hebben. Weet jij wat je moet doen wanneer je kind dreigt te stikken?
Druiven, cherrytomaatjes, knakworsten en noem het maar op: hartstikke lekker natuurlijk, maar dit voedsel kan ook levensgevaarlijk zijn. Vooral bij kinderen veroorzaken dit soort voedingsmiddelen veel verstikkingsongevallen. Niet alleen eten vormt echter een gevaar. Zoals alle jonge ouders weten, steken kinderen van alles in hun mond. Vorige week werd nog bekend dat knoopcelbatterijen een groot gevaar vormen. In één week tijd eindigden maar liefst drie kinderen met ernstige verwondingen in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam nadat zij een knoopcelbatterij in hun mond staken.
Voorkomen is beter dan genezen
Veel van dergelijke ongelukken kunnen voorkomen worden. Het is bijvoorbeeld aan te raden etenswaren – zoals druiven, tomaatjes en knakworsten – altijd in vieren te snijden. Vergeet knakworsten ook niet in de lengte door te snijden, zo voorkom je dat deze in de luchtpijp terechtkomen. Laat je kind altijd zittend – het liefst aan tafel – eten. Laat bovendien geen kleine dingen rondslingeren in huis, zoals batterijen.
Wat te doen als het misgaat?
Kan je kind niet meer ademen of hoesten, raakt hij/zij het bewustzijn langzaam kwijt en loopt je kind zelfs blauw aan? Kom dan direct in actie! Voer de volgende stappen uit:
Leren wat je moet doen wanneer je kind stikt?
Volg de EHBO-workshop baby en kind. Schrijf je hier in.