Iedere (toekomstige) moeder is zich – mede dankzij de adviezen van de verloskundige – bewust van de risico’s van toxoplasmose en de listeriabacterie. Wat de meeste zwangere vrouwen echter niet weten is dat er nog een gevaar aan dit rijtje toegevoegd dient te worden: de infectieziekte cytomegalie. Het virus dat deze ziekte veroorzaakt kun je gemakkelijk oplopen door een dikke zoen van je nichtje of het aflikken van de paplepel van je peuter. Maar pas op: de risico’s voor je ongeboren kind zijn groot.
Cytomegalie (CMV) is een besmettelijke ziekte die je kunt oplopen door het cytomegalovirus. Zeker 5 op de 10 Nederlanders hebben deze infectie ooit in hun leven opgelopen. CMV behoort tot de groep van herpesvirussen en blijft dus altijd in je lichaam aanwezig. Voor de meeste mensen geldt dat een besmetting met het virus geen ernstige gevolgen heeft. Dit geldt echter niet voor zwangere vrouwen en hun kind: een infectie tijdens de zwangerschap kan tot ernstige afwijkingen leiden bij kinderen die in de baarmoeder zijn geïnfecteerd met het virus.
Gevolgen CMV ongeboren kind
In Nederland worden er ieder jaar ongeveer 1000 baby’s geboren die besmet zijn met het cytomegalovirus. Hoewel de meeste kinderen na de geboorte geen klachten vertonen, houden volgens het RIVM 180 van hen hier wél blijvende schade aan over. Gezondheidsproblemen die vlak na de geboorte kunnen ontstaan door cytomegalie zijn o.a. geelzucht, een laag geboortegewicht, vergroting van lever en milt en/of kleine bloedingen in de huid. Later kan je baby zelfs last krijgen van slechthorendheid, slechtziendheid of een achterstand in de ontwikkeling. Ongeveer 1 op de 8 met CMV geïnfecteerde kinderen die bij de geboorte nog géén problemen hadden, krijgen tijdens de kinderleeftijd alsnog last van bovenstaande klachten. Voor de zwangere zelf is er bij een infectie met CMV geen extra risico op ernstige ziektes.
Hoe wordt CMV overgedragen?
Vooral kleine kinderen kunnen het virus gemakkelijk verspreiden. Een dikke – en kletsnatte – kus van je kleintje of nog snel de laatste slok limonade van je peuter opdrinken: het lijkt onschuldig maar kan leiden tot een besmetting met het virus. Of denk aan het speelgoed – dat regelmatig in één van de kindermondjes verdwijnt – op het kinderdagverblijf. Het virus kan van persoon op persoon worden overgedragen door onder andere speeksel, urine, bloed en seksueel contact. Het grote gevaar is dat in de meeste gevallen niet zichtbaar is dat iemand het virus bij zich draagt. De klachten zijn meestal niet ernstig, er kan sprake zijn van koorts, moeheid en vergrote lymfeklieren. Je kunt de kans op besmetting verkleinen door goed je handen te wassen met water én zeep als je in aanraking bent gekomen met bijvoorbeeld speeksel of urine (door het verschonen van een luier bijvoorbeeld).
Voorlichting CMV
Helaas weten maar weinig vrouwen van deze infectieziekte terwijl de risico’s voor je ongeboren kind groot zijn. Actieve voorlichting aan zwangere vrouwen – bijvoorbeeld door de verloskundige – zou hieraan bij kunnen dragen. Of je besmet bent met het virus kan tijdens bloedonderzoek worden aangetoond. De verloskundige test met behulp van een bloedonderzoek wel standaard op het virus, maar preventief wordt er nog weinig aandacht aan besteed. Ben jij zwanger? Wees dan alert, pas op met het in contact komen met lichaamsvloeistoffen en was regelmatig je handen met water én zeep.
Wil je weten of je voorbereid bent op de komst van de baby? Lees hier alles over onze nieuwste cursus: Baby EHBO & Verzorging!
Misschien vind je dit ook interessant: