Steeds minder kinderen leren hoe zij moeten fietsen. Vooral in de grote steden neemt het aantal kinderen met fietservaring af. En dat is een slechte zaak volgens Veilig Verkeer Nederland.
Ieder jaar vindt er voor kinderen in groep 7 en 8 een fietsexamen plaats. Het aantal kinderen dat kan deelnemen aan de fietsexamens neemt echter jaarlijks af. De oorzaak is vaak dat kinderen te weinig ervaring hebben op de fiets – bijvoorbeeld doordat hun ouders het fietsen in de drukke stad eng vinden – of dat zij überhaupt geen fiets hebben om deel te kunnen nemen. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is het zorgwekkend dat steeds minder kinderen zich zeker voelen op de tweewieler.
Gevolgen gebrek aan fietservaring
Door veel fietsuren te maken ontwikkelen de kinderen verkeersinzicht waardoor onveilige situaties op de weg voorkomen kunnen worden. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dan ook dat een gebrek aan fietservaring onder kinderen ervoor kan zorgen dat zij in de problemen komen als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en ineens wel een stuk moeten fietsen. Ook zou het gebrek aan fietservaring slecht zijn voor de ontwikkeling van een kind: ze zijn minder zelfstandig en kunnen bijvoorbeeld niet altijd mee met vrienden en uitjes.
Onderzoek naar fietsprobleem onder kinderen
Om te kijken hoe groot het fietsprobleem daadwerkelijk is gaat VVN onderzoek doen onder het fietsgedrag van kinderen en op zoek naar een oplossing. Mogelijk zal VVN in de toekomst fietslessen aanbieden op basisscholen.
Misschien vind je dit ook interessant: