Feestelijk het nieuwe jaar in: 10 vuurwerktips!

Leuk die winter, maar pas je wel op?
december 15, 2017
RS-virus zorgt voor ernstige klachten bij jonge kinderen
januari 4, 2018

Vuurwerk

Vuurpijlen, mooie gekleurde tollen, harde knallen of gewoon simpele sterretjes: vuurwerk hoort natuurlijk wel een beetje bij Oud & Nieuw. Ben jij van plan dit jaar met de kinderen naar buiten te gaan om het nieuwe jaar knallend in te luiden? Of hebben je kinderen al hun spaargeld bij elkaar gelegd om ook dit jaar weer (hard) vuurwerk in te slaan? Lees dan voordat jullie de straat opgaan nog snel onze tips zodat jullie niet alleen feestelijk maar ook veilig 2018 ingaan.

 Hoe harder, hoe beter. Tenminste, die gedachte lijkt te bestaan bij de meeste jongeren. Daarom worden er allerlei trucs uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de knal harder is dan dat deze origineel bedoeld is. Kruit wordt samengevoegd, verschillende stukken vuurwerk worden tegelijk afgestoken en om de knal nog groter te maken wordt het vuurwerk afgestoken in portieken of onder auto’s. Uiteraard niet de bedoeling en ook nog eens levensgevaarlijk.

Slachtoffers vuurwerk
Vorig jaar zijn er 473 mensen op de spoedeisende hulp beland door vuurwerkletsels tijdens de jaarwisseling. Ruim 30% van de slachtoffers was onder de 20 jaar oud. De meesten van hen liepen brandwonden op, maar enkele slachtoffers zijn ook blind geraakt. Bij 5 slachtoffers moest er zelfs een oog verwijderd worden. Heftig, toch? Vuurwerk kan dan ook heel gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je vuurwerk afsteekt.

Vuurwerktips
Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Wil jij feestelijk én veilig het nieuwe jaar ingaan? Volg dan onderstaande tips:

  1. Koop je vuurwerk bij een officieel verkooppunt.
  2. Lees de gebruiksaanwijzing al voor 31 december door.
  3. Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen.
  4. Gebruik een aansteeklont en een veiligheidsbril.
  5. Draag op oudejaarsavond geen brandbare kleding (geen kleding met een capuchon!).
  6. Zorg dat het vuurwerk, zoals vuurpijlen, stevig staat: een PVC buis die je in de grond slaat, een fles gevuld met zand of een vuurwerkklem.
  7. Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.
  8. Steek maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
  9. Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.
  10. Ben je omstander? Let dan ook goed op, draag een veiligheidsbril en blijf op afstand.

Test je vuurwerkkennis
Denk jij alles over vuurwerk te weten? Doe dan hier de test!