RS-virus zorgt voor ernstige klachten bij jonge kinderen

Feestelijk het nieuwe jaar in: 10 vuurwerktips!
december 17, 2017
Help! Doe ik het allemaal wel goed?
januari 15, 2018

verkouden
De IC’s in Nederland liggen momenteel vol met kinderen die het RS-virus op hebben gelopen. Dit verkoudheidsvirus – dat vooral in de winter voorkomt – kan voor ernstige klachten bij jonge kinderen zorgen. Ouders moeten daarom extra alert zijn in deze periode.  

Wat is het RS-virus?
Het respiratoir syncytieel virus – afgekort het RS-virus – is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Door een infectie van de luchtwegen bij kinderen ontstaat het virus. Vooral voor jonge baby’s kan het virus voor ernstige ziekte zorgen. Zij worden benauwd door een ontsteking van de kleine luchtwegen wat uiteindelijk tot een longontsteking kan leiden. Wereldwijd komen er ieder jaar 100.000 kinderen om door het virus. In Nederland komt dit gelukkig vrijwel niet voor, omdat de ziekte goed te behandelen is.

Waar moet je als ouder op letten?
Een flinke verkoudheid en hoesten zijn tekenen dat je kind besmet is met het RS-virus. Voor jonge baby’s kunnen deze klachten gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. Ook een oorontsteking is mogelijk. Meestal is een behandeling niet nodig en worden de klachten vanzelf minder. Het RIVM raadt aan om naar de huisarts te gaan indien:

  • Je kind erg benauwd is;
  • Je kind hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
  • Je kind langer dan 3 dagen koorts heeft;
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
  • Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten


Geen paniek voor het RS-virus
In Nederland raakt bijna ieder kind onder de 2 jaar oud een keer besmet met het virus. Is je kind verkouden? Dan is er geen reden om in paniek te raken. Vertrouw je het niet? Breng dan gewoon een bezoek aan de huisarts zodat hij je advies kan geven.

 

Bron: RIVM en RTL nieuws