6 tips wat te doen als je met de auto te water raakt

Baby veiligheid op de Negen-maandenbeurs
april 13, 2016
10 TO DO’s bij griep
april 13, 2016

AT5-helden-redden-moeder-en-peuter-620x356

Een van je grootste nachtmerries wordt werkelijkheid. Je raakt als moeder met je peuter te water. Gister gebeurde dit drama in Amsterdam. Gelukkig liep dit goed af, omdat zij 4 beschermengelen in de buurt hadden. Deze mannen twijfelden niet en doken direct de auto achterna, die langzaam te water rolde. De moeder en peuter zijn op tijd bevrijd doordat de mannen de ruiten konden forceren met stenen. Wat een helden! Maar wat moet je doen als er in deze situatie geen beschermengelen in de buurt zijn?

 

Cijfers
Jaarlijks raken er ongeveer 750 auto’s te water, waarbij 60 dodelijke slachtoffers vallen. Om de kans op overleving te vergroten is het belangrijk om zo snel mogelijk het voertuig te verlaten. In de praktijk blijft een auto enkele minuten drijven, waarmee je dus nog tijd hebt om het volgende stappenplan te doorlopen:

Stappenplan
1. Schakel het contact niet uit
Dit is ontzettend belangrijk, omdat je mogelijk je verlichting en ramen dan nog kunt bedienen.

2. Zet de binnen- en buitenverlichting aan
Je kan je dan beter oriënteren en je bent sneller zichtbaar voor de hulpdiensten.

3. Maak de gordel los
Als het sluitingsmechanisme blokkeert, probeer de gordels dan los te snijden met iets scherps. Helemaal mooi is het als je een veiligheidshamer (met geïntegreerd mesje) in de auto hebt liggen (zie afbeelding). Als de gordel blokkeert omdat je met de auto op z’n kop in het water belandt, probeer dan je voeten op het dashboard te plaatsen, zodat je jezelf tegen de stoel aandrukt. Duw vervolgens met een hand tegen het dak aan en maak dan met de andere hand de gordel los. Haal vervolgens de kinderen zo snel mogelijk uit de kinderzitjes.

4. Open of verbrijzel de zijruit
Open de zijruit met de handbediening. Het kan zijn dat het systeem niet meer werkt door kortsluiting. Gebruik dan de veiligheidshamer of iets zwaars om de ruit te breken.

5. Wacht tot de auto grotendeels is gezonken
Als het niet lukt om het raam kapot te krijgen neem dan een grote hap met lucht en wacht tot de auto grotendeels is gezonken. Als de auto onder water staat is namelijk de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, zodat je het portier open kan maken. Hard duwen is minder effectief dan rustig en stevig de deur openduwen.

6. Verlaat de auto zo snel mogelijk
Ontsnappen door een raam doe je bij voorkeur ruggelings met je gezicht naar het dak van de auto. Breng kleine kinderen EERST in veiligheid door ze desnoods op het dak van de auto te zetten.

Ik hoop van harte dat dit leed je bespaart blijft en dat je door dit stappenplan (ook zonder beschermengelen) weet hoe je zo snel mogelijk uit de auto komt en je jezelf en kind(eren) in veiligheid kan brengen.

 

Bronnen
http://www.hulpbijautotewater.nl/
http://www.autorij-instructie.nl/
http://www.at5.nl/artikelen/152597/auto_rijdt_het_water_in_bij_de_sloterkade

 

Misschien vind je dit ook interessant: