In alle rust genieten van een limonade op het terras of een lekkere lunch eten in de tuin: hoewel het weer het toelaat gooien wespen roet in het eten. In de afgelopen maanden zijn er namelijk opvallend meer wespen gespot dan voorgaande zomers. We leggen je daarom graag uit hoe je voorkomt dat je gestoken wordt en wat je moet doen als het toch raak is.
Wist je dat:
Blijf kalm
Door de droogte en het warme weer ontkomen we er deze zomer niet aan: wespen die vervelend om je hoofd zoemen en op zoek zijn naar zoetigheid. Een flinke ergernis voor velen. Maar wat moet je doen als er een wesp in je buurt komt? Hoewel het verleidelijk is om een wesp weg te slaan, is het juist belangrijk dat je dat niet doet. Raak niet in paniek en blijf rustig. Wespen hebben namelijk niet als doel om jou te prikken, ze zijn alleen op zoek naar eten.
Gevaar van een wespensteek
Word jij gestoken? Dan is dit in principe niet gevaarlijk, tenzij je allergisch bent. Heb je nadat je gestoken bent last van heftige benauwdheid, shockverschijnselen en/of zwellingen rondom je nek? Bel dan direct 112. Ook wanneer iemand in de mond of keel gestoken wordt is het belangrijk om meteen de hulpdiensten in te schakelen.
Wat te doen bij een wespensteek?
Een wespensteek kan pijnlijk aanvoelen. Wordt jouw kind gestoken door een wesp? Zuig de wond dan niet uit. Het kan namelijk zijn dat je zelf allergisch bent. Zit er een angel in de wond? Dan kun je deze verwijderen met je nagel of met de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek vervolgens met een natte doek of een coldpack. Indien nodig kun je een verkoelende zalf gebruiken (met menthol of Aloë Vera) om huidirritatie tegen te gaan. Blijft de huid gezwollen of neemt de zwelling toe? Neem dan contact op met je huisarts.
Voorkomen is beter dan genezen
Hoe kun je voorkomen dat je gestoken wordt? Blijf allereerst rustig. Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Sla dus niet om je heen. Daarnaast hebben we nog zeven tips voor je: